Песни за революционери от Трънско са включени в музикален албум, който ще бъде представен в София

Песни за личности, свързани с борбите за свобода в Трънско и региона, са включени в албума “Ние помним”. Албумът ще бъде представен официално в началото на месец ноември в София. Това анонсира пред репортер на Zapadno.com граовската певица и солистка на оркестър “Шевица” Боряна Василева.

Албумът е първият, в който ще са събрани песни на оркестър “Шевица”. Две от песните в него са за революционери, свързани с Трънския край. Едното изпълнение е посветено на капитан Симо Соколов, който е водач Шопското въстание. За първи път песента за него прозвуча през 2019 година на площада в град Трън, когато се честваха 140 години от Освобождението на пограничната община. Другото изпълнение е за големия Пеев род, който е радетел за свободата на Западните покрайни, Трънско, Брезнишко и Радомирско. “Този албум е за позабравените герои на България. В него има 14 песни, които са създадени по текст на Ивайло Шопски. Аранжиментите са на Виктор Йорданов – Кардама и на композитора Иван Йосифов, който всъщност е и ръководител на оркестър “Шевица”. Надявам се хората да ги приемат като народни и да ги пеят. Това всъщност е и мисията на Ивайло Шопски, който ни събра.”, сподели граовската певица и солистка на оркестър “Шевица” Боряна Василева.

Представянето на албума ще бъде на 6 ноември в Централния военен клуб от 19:00 часа. В събитието участие ще вземат гост-солисти, а входът е свободен. Всеки, който желае ще може да си закупи албумът по време на представянето, чрез Фейсбук страницата на пътуващо читалище “Бащино огнище” и от музикални магазини в страната.

Боряна Василева е солист на оркестър “Шевица” от 1 година. Певицата комбинира работата си в оркестъра с индивидуални участия. През 2016 година тя издава първия си самостоятелен албум озаглавен “Пойде девойкя”. “Тези песни, които направихме с оркестър “Шевица” наистина повдигат българския дух. Ние трябва да сме горди, че сме българи.”, добави певицата Боряна Василева.

Виж също...

Loading...