Находки са върнати в музея на Брезник след като бяха реставрирани

Експонати от фонда на Общински исторически музей-Брезник са реставрирани. Дейностите по консервацията и реставрацията им са приключили, съобщи пред репортер на Zapadno.com директорът на музея Емилия Велинова.

Дейностите по реставрация са извършени в лаборатория към Регионален исторически музей-Благоевград. “Има копие, има земеделски оръдия на труда, има предмети за обработване на желязо и накити. 110 са експонатите, които досега бяха във фондовете, не бяха реставрирани и бяха затворена колекция.”, поясни директорът на музея в Брезник Емилия Велинова.

Изложба с реставрираните находки предстои ще бъде експонирана до края на месец ноември. От музея имат идея изложбата да е пътуваща, за да бъде разгледана и от други хора на региона. “Ще има табла, които ще показват състоянието на културната ценност преди реставрацията, по време на реставрация и в окончателния вид след реставрация.”, добави още Емилия Велинова.

Експонатите са рестраврирани по проект, финансиран от Министерство на културата и е за консервация, реставрация и социализация на метални находки, които се съхраняват във фонда на музейната институция на Брезник.

Виж също...

Loading...