Брезнишкият музей представя нов сборник с доклади по време на трета научна конференция

Втори том на сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник” ще бъде представен на 29 октомври. Представянето ще бъде в началото на третата научна конференция, която е под надслов “Общество, култура, образование”, предаде репортер на Zapadno.com.

Научният форум ще се проведе на 29 и 30 октомври в изложбена сграда “Военен клуб” в музея на Брезник, но без присъствието на посетители и при спазване на противоепидемичните мерки. В началото на конференцията заместник-декана на Историческия факултет на Софийски университет “Свети Климент Охридски” професор доктор Надя Манолова ще представи вторият том на сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник”, в който на над 200 страници са събрани докладите на участниците във втората научна конференция, провела се през 2019 година в брезнишкия музей.

Причината сборникът да бъде представен на предстоящата конференция е създалата се ситуация в страната покрай пандемията от коронавируса COVID-19. “За съжаление обстановката беше такава и не можеше да направим нарочено събитие, което би било чудесно за представянето с участието на авторите. Но поради пандемията се отложи и решихме, че ще бъде представен по време на конференцията. Всеки участник ще получи по един том.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Втори том на сборника е отпечатан в тираж 300 броя. Екземпляри от него ще бъдат предоставени на библиотеката към читалището на Брезник, Регионална библиотека “Светослав Минков” в Перник и националната библиотека “Свети Свети Кирил и Методий” в София.

Участие в двудневната научна конференция в Брезник ще вземат 25 докладчици. Тази година акцентите в програмата ще бъдат 135 години от Сръбско-българската война и битката край Брезник, 75 години от Втората световна война и 150 години от създаването на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. Участниците в научния форум ще могат да разгледат табло, посветено на загиналите в боя край Брезник по време на Сръбско-българската война, както и документация за изграждането на паметника в Градската градина.

Виж също...

Loading...