Революционер от Трънския край ще е патронът на бъдещ културен център в старо училище на някогашно трънско село

Продължава дарителската инициатива за обособяването на старо училище в някогашното трънско село Грознатовци в читалня с музейна сбирка. Идеята е бъдещият културен център да носи името на капитан Симо Соколов, който е от трънското село Врабча и е предводител на освободително въстание в Трънско, предаде репортер на Zapadno.com.

Кампанията стартира в началото на лятото и е подета от пловдивското народно читалище “Възраждане-1983”. Чрез нея се цели старото училище в бившето трънско село Грознатовци, което сега попада в територията на Република Сърбия, да се превърне в културен център. Прочетете още по темата в публикацията: Старо училище в някогашно трънско село може да се превърне в читалня с музейна сбирка чрез помощта на дарителска акция. Наскоро са дарени две книги от детска писателка, която живее в Белгия. Арменската общност в Пловдив също дарила книги за каузата. Всичко дарено се изпраща до Грознатовци по пощата. Там книгите се съхраняват от Димитър Анакиев, който е лекар, но активно съдейства за реализирането на идеята, поясни пред репортер на Zapadno.com председателят на пловдивското читалище Елена Диварова.

Връзката между инициативата и Грознатовци е случайна и е благодарение на стихотворение на председателя на читалището Елена Диварова. По творческите канали стихотворението достига до хора от Грознатовци. Хората са трогнати от поезията и канят Елена Диварова на фестивал в селото, който е трябвало да се проведе през месец май тази година, но събитието е отложено поради ситуацията с разпространението на коронавируса COVID-19. Така се заражда идеята старата сграда на училището в селото да придобие нов живот за местната общност. Сградата е над 100-годишна, но все още е състояние да бъде спасена. “Това е старо училище, но е екологичен строеж – от глина е.”, сподели Елена Диварова и добави, че хората в сърцата си там са българи. Дори на една от стените в сградата са изписани буквите “BG”. Срещата с българи от другата страна на границата е в основата на подетата от пловдивското читалище инициатива за набиране на книги и средства.

“От 1965 година, когато Трънска Клисура (днес Клисура) е отделена от Босилеград и присъединена към сръбската община Сурдулица заедно с Божица и Топли дол, българското културно наследство непрекъснато изчезва. Църквите не се реставрират, те се боядисват и се обявяват за сръбски. Манастирът Паля също е присъединен към сръбски културен корпус, а поклонението на български език никога не е било разрешено. Училището в Грознатовци е може би единствената останала следа от българското културно наследство в Клисура, но е в лошо състояние. Съзнанието ни алармира, че то трябва да бъде запазено на всяка цена, ако искаме да сме българи от двете страни на границата.”, пише Петко Русанов в блога си.

В онлайн блога “Шопске риме” могат да бъдат разгледани списъци на дарените за каузата с културния център в Грознатовци книги.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и блога “Шопске риме

Виж също...

Loading...