“Лошата кметица” на Бегуновци: Без контрол нищо не се оправя

Бившият кмет на брезнишкото село Бегуновци Тодорка Митова пожела да вземе думата по време на заседание на Общински съвет-Брезник. В изказването си тя посочи няколко проблема, които основно са свързани с населеното място, предаде репортер на Zapadno.com.

Тодорка Митова е била кмет на Бегуновци в периода 1995 – 1999 година. Тя определя това кметуване като тежко и по време, на което си е спечелила прозвището “лошата кметица”. Това определение получила, тъй като въвела драконови мерки и съблюдавала спазването на законите в селото. Тодорка Митова е била сред малкото управници в околията, които не се притеснявали да правят актове за установени нарушения.

Бившият кмет е родом от Бегуновци, но сега живее в Перник. Това не и пречи да поиска да вземе думата пред общинските съветници на Брезник, за да представи наболели в родното и село проблеми. “Актуален е въпросът, който искам да поставя. Водоснабдяването тази година беше ужасно в село Бегуновци. За пръв път от 25 години откакто аз съм свързана с община Брезник по икономически, политически, социални и всякакви културни въпроси, съм достатъчно добре информирана какво става в община Брезник. За пръв път аз съм прала два пъти на пералня и не съм включвала бойлер или да палим следващия да се изкъпеме. Къпала съм съпруга ми със слънчева вода през цялото лято. Ужасно състояние. ВиК-Брезник, уважавам Митко като стар мой колега, не може да продължава това положение така и режимът, който се обяви от господин кмета в Бегуновци, Непразненци и Кошарево е абсурден. Не може да има режим в едно село, в което имаше четири крана по мое време и тези кранове се спираха да се ограничи долната част. Сега се спира водата горе и докато се изцеди долната част, полива и ливади, и дръвчета, и се пълнят басейни, горната част жадуваме като скотове. Докато не се възстановят крановете в село Бегуновци, не си правете илюзия, че може да ограничите това нещо и ще въведете ред.”, каза Тодорка Митова.

Друг проблем, който бившият кмет на селото посочи е пустеещите места в населеното място. “В регулационния план никой не се грижи за тези места. Развъдиха се лисици. Идват на вратата, стои тя, стоя аз и си се гледаме. Аз и говоря, тя хитро ме гледа и толкова. Стресиращо е за възрастни жени. Имам съседка, която живее сама. Тя вика: “Доре, като дойде тази лисица, аз се втренчим от ужас.” и е нормално. Искам да се обърне внимание.”, каза Тодорка Митова.

Бившата кметица каза още, че в Бегуновци отпадъци се събират зад магазина. “Трябва да дойде фадрома и открити камиони, които да изкарат отпадъците. Аз като станах кмет 95-та година, на 21 април 96-та година се стопи снега, който падна на 6-ти ноември, изкарах 52 камиона с фадромите. Славчо Огнянов ми предостави от БКС и изкарахме 52 камиона отзад читалището. Сега сигурно ще има кмета да изкара 5 камиона. Не по-малко има сега отпадъци там, защото битовите отпадъци ги хвърляме в контейнера, обаче останалите не може. Има много отпадъци, които сме ги струпали на купове.”, обърна внимание Тодорка Митова. От страна на кметове и кметски наместници контролът по отпадъците в населените места е занижен, смята още тя. “Да не ми се обиждат старите колеги. Аз всичките ги уважавам, новопостъпилите не ме познават, с другите се познаваме много добре. Но те знаят – на българина не му ли бръкнеш в джоба, той не изпълнява своите задължения какво требва. Такса смет ще се увеличи, но не се контролира кой какво изхвърля. Пълни контейнерите с кашони! Дайде некаква наредба кашоните да се извръзват, както едно време, да се представят на вторични суровини. Но да не се допуска това чудо да се пълнят контейнерите с кашони, а ние да хвърляме боклука до контейнерите.”, добави още Тодорка Митова. “Навремето аз у Брезник съставих 21 акта и още се славим с “лошата кметица” на Бегуновци, но понякога се налагат и такива мерки. Нека да се изпълнява Наредба № 1 и да се контролират нещата. Без контрол нищо не се оправя, да знаете!”, каза още Тодорка Митова.

В края на изказването и заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров тръгна да отговаря на засегнатите въпроси, но Тодорка Митова демонстративно напусна залата.

Виж също...

Loading...