Във водата на махала “Палилула” във Велковци са открити бактериите ешерихия коли и ентерококи

Установено е отклонение от безопасното качество на питейната вода в махала „Палилула“ на брезнишкото село Велковци, съобщи Регионалната здравна инспекция-Перник след проверка по сигнал от гражданин.

На 21 октомври 2020 година служители на Регионална здравна инспекция-Перник са извършили проверка и са взели 2 проби от водопроводната мрежа на населеното място. При микробиологичен анализ на пробите са установени несъответствия по показателите колиформи, ешерихия коли и ентерококи.

Колиформите са микроорганизми, които лесно се откриват и по количеството на колиформите може да се съди за качеството на водата. Тези бактерии основно живеят в тялото на човека и повечето животни, включително домашния добитък. Присъствието на колиформи във водите се счита за показател за фекално замърсяване. Съгласно стандартите за питейните води, в тях не трябва да се откриват никакви колиформни бактерии.

От Регионална здравна инспекция-Перник са уведомили ръководството на ВиК дружеството за резултатите и на 23 октомври са връчили предписание на управителя на дружеството. Според предписанието водоподаването трябва да бъде преустановено до възстановяване качеството на водата, както и да се предприемат мерки за информиране на населението и осигуряване на снабдяване с питейна вода, посредством цистерна, поясниха от Регионална здравна инспекция-Перник.

Припомняме, че водоподаването в селото беше спряно на 23 октомври. Позиционирана е цистерна с вода, отговаряща на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

В момента се извършват ремонтни дейности от страна на ВиК-Перник.
Водата от водопроводната мрежа в махала „Палилула“ не е годна за питейно-битови цели и се препоръчва да не се използва. Регионална здравна инспекция-Перник уточнява, че предстои да вземе контролни проби, за да потвърди, че качеството на водата е възстановено. Населението ще бъде информирано своевременно, добавят здравните инспектори.

Виж също...

Loading...