Местен бизнес: Предприемач с корени от Брезнишко превърна стара механа в цех за чипс и пелети, произведени в Слаковци

Предприемачът Захари Николаев, който е от Перник и има родословни корени от брезнишкото село Слаковци избра да развива собствен бизнес в България пред възможността да живее и работи в Съединените американски щати. Фирмата му “Зарголд” произвежда картофен чипс, а отскоро и пелети, които се предлагат в търговската мрежа на няколко региона в страната. За неговата инвестиция и нов продукт, който предлага на пазара, ще стане ясно в следващите редове в периодичната рубрика на Zapadno.com “Местен бизнес”.

Бизнесът на Захари Николаев е свързан със селото, тъй като там се намира производствената база на фирмата му. Основната продукция за производството на чипса пък се отглежда от неговото семейство в района на селото и землището на Брезник. Селото е най-милото място за предприемача, тъй като неговите майка и дядо са от този край. “Винаги от дете много съм обичал още в почивните дни и свободното време винаги да дойда насам. Може би е нормално за голяма част от децата на 90-те. Но просто много беше трудно да се намери помещение и така се случиха нещата. Ние това го ползвахме като склад години, но не го бяхме купили. Баща ми е производител на картофи и си го държеше под наем. След това реших да го купя, вместо да плащам наем някъде и да се чудя кога ще ми го прекратят договора. Да знам, че си е мое.”, поясни пред репортер на Zapadno.com управителят на фирма “Зарголд” Захари Николаев. Цехът представлява бивша механа, която е ремонтирана за нуждите на производствения процес. Първият чипс от цеха е изкаран преди около една година. “Цехът е тук, в Слаковци. Преди години той беше механа и аз я купих. Много сериозен ремонт претърпя. В крайна сметка очакваше се малко по-рано да стартирам, но така се получиха нещата, че отидохме чак на декември месец.”, поясни Захари Николаев.

Към настоящия момент неговият бизнес осигурява прехраната на четирима жители на Слаковци, които работят в цеха. В картофения чипс той влага картофи, слънчогледово олио и йодирана сол. Категоричен е, че не използва по-евтини заместители като палмово масло и други. “По-скъпо е, но имам малко дете и искам доколкото мога да спра този процес на тази вреднотия да отива в децата и като в хората. Най-малкото в момента на самото пликче си пише на много видно място, че е със слънчогледово олио и ще е доста голямо престъпление от моя страна да слагам палмово масло, пък да лъжа, че е слънчогледово. Но в крайна сметка всеки си преценява. Най-големите фирми и марки в света работят с палмово масло, така че явно така е по-добре. Не знам накъде ще тръгнат нещата след години. На този етап съм твърдо решен да е слънчогледово олио.”, сподели управителят на фирмата за производство на картофени изделия. Преди около 2 седмици предприемачът пуснал на пазара и нов продукт – картофени пелети. Чипсът и пелетите му се предлагат в търговската мрежа в областите Перник, Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик и София-град. “Сега се опитваме да се развиваме. Вкарваме в едни брошури на верига хипермаркети в Пловдив. Опитваме се като цяло да се наложи марката. Както други конкуренти от последните 2 – 3 десетилетия са се развили, дори пернишки марки, така се надявам дори и аз да съм след време. Като цяло да стартираш бизнес е много по-трудно от преди да кажем 10 – 15 – 20 години, говорил съм с познати. Ще става и все по-трудно. Но след време, ако се развиваме в тази посока ще е още по-трудно. Така че не смятам, че е твърде зле положението щом се справям.”, добави още Захари Николаев.

Преди да стартира с бизнеса си той работил за известно време в Съединените американски щати. Там е имал възможността да живее и да изкарва повече пари отколкото тук, в България. Въпреки това избрал да се върне на родна земя, където иска да остане и неговото дете. Капиталът, който е инвестирал за собствения си бизнес, е изкарал с работа за 4 – 5 сезона по няколко месеца в Съединените американски щати. “На този етап не съм взимал кредит, но в бъдеще при едно по-голямо разширение, може би ще се наложи. Но за стартовата инвестиция не съм ползвал креди отникъде. Там имах възможност много да пробия и вече 2018 година успях. Наистина хората там в региона ме познаваха. Можех да си намеря и по-високо платена работа. Даже бях ходил и в една фабрика за чипс. Исках да видя процеса в голяма фабрика, беше ми любопитно. Но никога не съм го имал като цел. Харесва ми в България и искам децата ми да са българи, а не и те да не знаят какви са. Честно казано Слаковци и тук регионът си ми е най-слабото място в България.”, сподели предприемачът с родословни корени от Слаковци.

Любовта на Захари Николаев към района около Брезник или Граово, както също е известен регионът, е изобразена на опаковките на чипса и пелетите. На всяко пликче, на задния фон се открояват формите на планината Любаш и другите две възвишения около нея. В марката на чипса и пелетите “Зарголд” пък фигурира името Граово. Името на фирмата и марката му произлиза от неговото собствено – Захари и английската дума “голд” или злато. “Чипсът е жълт и има една такава символика. Например много хора викат Зарко на Захари. Аз исках да го направя малко по-съвременно и звученето да е подобно, но да има някакъв друг смисъл. Това тук изобразява чипс, който обаче в същото време грее и като Слънце. Като цяло съм заложил на това да пише, че чипсът е без консерванти и подобрители, не е с палмови и рапични масла и че е от български картофи, които даже ние ги произвеждаме – отзад си пише. Някои път може да се случи нашето производство да не ни е достатъчно и да купиме, но аз пак ще купя същия сорт и от региона, няма да отида в Гърция или Турция, че е по-евтино.”, поясни Захари Николаев и добави, че държи на качеството на своята продукция.

Предприемачът е оптимист, че с прокарването на нови закони за храните, ситуацията в страната ще се нормализира откъм качество и вложени продукти. На своите клиенти Захари Николаев пожелава да търсят българското. “Винаги, когато ходя в големите вериги, гледам да си купувам български продукти. Няма как да искаме държавата да се развива и да купуваме неща, които са направени в чужбина или са от чужди марки. Съветвам бизнесът, особено големият бизнес, да обърне малко повече внимание на българските производители. В един момент, както видяхме в пандемията, всеки разчита на България, а какво ни е дал – не се знае. На всички пожелавам здраве, това е най-важното.”, завърши предприемачът.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и фирма “Зарголд”

Виж също...

Loading...