Нови проби за водата на Велковци се взети днес, пускат ли водата или жителите остават на водоноска?

Малко след 16 часа днес водоснабдителното дружество за региона съобщи на сайта си, че днес ще се направят нови проби на питейната вода от разпределителната мрежа на село Велковци, предаде репортер на Zapadno.com.

ВиК-Перник припомни, че поради влошено качество на питейната вода в село Велковци, на 23 октомври 2020 година беше спряно водоподаването за населенота място. „Продължават действията по дезинфекция на водните съоръжения. На 27.10.2020г. ще се направят нови проби и ако те бъдат с необходимото качество на водата, водоподаването ще бъде възстановено, за което ще бъдете информирани на сайта ни.“, гласи съобщението от сайта на водния оператор.

Проблемът с качеството на водата беше установен в махала „Палилула“ след сигнал на гражданин. След проби от Регионалната здравна инспекция-Перник, водоснабдяването на цялото село беше временно прекъснато. Мярката е с цел да се защити населението от откритите във водата микроорганизми. Съгласно стандартите за питейните води, по водоснабдителната мрежа не трябва да се откриват никакви колиформни бактерии, но при Велковци такова замърсяване е факт. Присъствието на колиформи във водите се счита за показател за фекално замърсяване.

Кметският наместник на село Велковци Василка Стоичкова потвърди пред наш репортер, че днес резервоарът на селото е бил промиван, но не е сигурна дали вече водоснабдяването е възстановено.

Докато ВиК не осигури безопасно качество на водата, за населението е предоставена цистерна. Според нормативните изисквания и информацията от здравните инспектори, водоноската отговаря на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Виж също...

Loading...