Кметът на Брезник отговаря на „лошата кметица” на Бегуновци: Не сме мерили водата, но се харчи по 500 литра на човек за 24 часа

Кметът на община Брезник Васил Узунов направи разяснения по два належащи проблема в брезнишкото село Бегуновци. Отговорите му са във връзка с изказването на бившия кмет на селото Тодорка Митова, което тя направи на последното заседание на Общински съвет-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

На 23 октомври бившият кмет на село Бегуновци и бегуновчанка Тодорка Митова, по-известна в общината с прозвището “лошата кметица”, засегна няколко теми. Сред тях са водният режим и сметоизвозването в населеното място. Прочетете още по темата в публикацията: “Лошата кметица” на Бегуновци: Без контрол нищо не се оправя. Обикновено кметът Васил Узунов присъства на сесиите на Общински съвет-Брезник, но на последното заседание той е бил възпрепятстван. Причината е била, че по време на сесията, кметът е участвал в заседание на Общинския кризисен щаб, свикан заради коронавируса COVID-19. Поради тази причина той отправя извинение към Тодорка Митова, че не е могъл да присъства на сесията на Общинския съвет, където е щял да отговори на поставените от нея въпроси. Кметът пожела чрез страниците на информационния сайт Zapadno.com да отговори индиректно на бившия управник на Бегуновци.

“Село Бегуновци ползва вода от собствен водоизточник плюс водата от Секирна. Като водата в Бегуновци от собствения водоизточник – през 2012-та съвместно с ВиК изчистихме и възстановихме този водоизточник. Понеже Бегуновци казаха, че водата е тяхна, тя влизаше в резервоара, който се ползва и от Непразненци. 2012-та това нещо се промени и сега водата от собствения водоизточник на Бегуновци влиза директно в мрежата на село Бегуновци и се ползва само от село Бегуновци – колкото е толкова. Не сме я мерили, тя е с помпа и толкова получава. Другият проблем, който е освен поливането, защото сега Бегуновци си има вода. Проблемът е лятото, който е увеличената бройка на живущите така да ги наречем в Бегуновци, които са дошли след коронавируса. Водата, която харчи село Бегуновци, ако сметнете количеството вода, което се подава на 24 часа, излиза около 500 – 600 литра на човек. Това, което е по-различното тази година е, че от язовир “Красава” след май месец вода не се подава за друг освен за град Брезник и квартал “Варош”. В село Бегуновци има кранове, които обаче има смисъл да се ползват, ако ги върти само един човек. Проверил съм в годините назад и съм установил, че един кран се върти поне от 4 човека. Идва ВиК, затваря крана, след това още двама или трима го отварят. До всеки кран трябва да бъде назначен и служител. Не адвокатствам на ВиК. Аз съм ходил на много събрания в Бегуновци и ниската част никога не са протестирали, че нямат вода. Е, като няма разбирателство в едно село, аз като какъв и как? Да, ВиК има проблеми, не се справя. Но ВиК-Брезник поддържа община Брезник плюс Вискяр, който е към община Перник и Ерул, който е към община Трън. Подаваме вода и на Габровдол и участъкът, който е Гигинци – Габровдол едната част също го поддържа Брезник – както искат така да ме разбират. ВиК-Брезник не поддържа Гоз, Долни Романци, Арзан и, ако не се лъжа Завала. Как го поддържа и какво е друга тема. Но това е тема на управителя на ВиК, не моя. Но за количеството вода и за това, което госпожа Митова казва – да, вода от язовир “Красава” не сме подавали след май месец на селата, защото язовир “Красава” просто свършва. Сушата е голяма. Четвърта година сме под средния годишен валеж. Това са данни, които всеки може да ги намери.”, каза кметът на община Брезник Васил Узунов. Мнението на кмета е, че всеки трябва да има самосъзнание за ситуацията, в която се намира общината с водата.

Проблемът със сметоизвозването от селото е свързан с увеличения брой хора през лятото, особено в месеците след началото на пандемията от коронавируса. Кметът на Брезник поясни, че план-сметката за сметоизвозването в общината е изготвен в края на 2019 година, когато никой не е знаел за предстоящото изпълване с хора по селата. “План-сметката е правена ноември – декември 2019 година. Тогава ние не знаехме, че ще има коронавирус. Мисля, че кратността е веднъж месечно зимния период, веднъж на две седмици е летния период. План-сметката е направена по брой жители, които са по настоящ и постоянен адрес. Когато вследствие на коронавируса всички се върнаха по родните места, естествено, че имаше напрежение. Изключвам това, че в контейнерите, които са за битови отпадъци се изхвърля абсолютно всичко – зелени, строителни, оборски тор и така нататък.”, каза пред репортер на Zapadno.com Васил Узунов.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...