Кметът на Брезник: „Не мога да разбера тези, които искат да им се чисти всяка седмица“, проблемите с боклука продължават, такса смет се вдига

Авариращи автомобили за сметоизвозване, изхвърляне на строителни отпадъци в кофите и контейнери с откраднати колела са част от проблема със сметосъбирането в община Брезник. Темата беше дискутирана от общинските съветници на 23 октомври, преди гласуването на 20-процентно увеличение на таксата за битови отпадъци за Брезник и 30-процентно увеличение за селата. По-късно кметът на общината съобщи, че през настоящата година боклукът е много повече, а събираемостта на дължимата такса е около 65 – 70 процента, предаде репортер на Zapadno.com.

Промените в местните такси не бяха част от предварителния дневен ред на местния парламент, а бяха добавени като допълнителна точка. По-късно на сайта на Община Брезник беше публикувана информация, от която стават ясни подробности за планираните увеличения. Таксата за сметоизвозване и сметопочистване ще бъде увеличена с 20 процента за жилищните имоти в Брезник и с 30 на сто за жилищата в селата. Нежилищните имоти във всички населени места от общината също скачат с 30 процента.

След гласуваните промени, таксата за битовите отпадъци на всяко жилище в Брезник от 2,6 промила става 3,12 промила, а в селата – от 5,5 промила се вдига на 7,15 промила. Точната сума, която всеки собственик на имот ще дължи, се изчислява на база данъчната оценка на имота. Така, ако една вила в Брезнишко има данъчна оценка от 1 000 лева, собственикът ще трябва да плати 7 лева и 15 стотинки за сметоизвозването през 2021 година.

„Събираемостта на данъците в община Брезник е около 65 – 70 процента.“, съобщи кметът на Община Брезник Васил Узунов пред репортер на Zapadno.com. “Ако градът плаща средно 40 лева, то в селата има стари къщи, които се напълниха сега и плащат 5 или 7 лева за година. Аз не мога да разбера тези, които искат да им се чисти всяка седмица. Който иска, аз ще му събера такса “смет” за едно село, ще му дам парите и нека да чисти колкото прецени. Например, да речем, 300 лева или 500 лева е цялата събрана такса за едно село. Давам му 500 лева и нека да го чисти колкото иска. В така създалата се ситуация град Брезник поема и част от разходите за селата. Не говорим за това, че някой не е плащал, пък иска. Ама ти не си плащал 3 години такса “битови отпадъци”. Да, ще си я платиш, ама тия 3 години? Тогава, когато ти си платиш, ние тогава ще изчистим, ако разсъждаваме в тази тема. Ние се справяме, чистиме.”, поясни Узунов.

По време на заседанието на Общинския съвет проблемът със сметоизвозването беше повдигнат от общинския съветник Венета Петрова. Общинският съветник Лина Симеонова поясни, че промените при местните такси за сметосъбиране и поддържане на читотата произтичат и от увеличението на минималната работна заплата и планирано увеличаване на персонала по сметосъбиране.

Венета Петрова отправи въпрос към общинската администрация дали графикът по сметоизвозване се изпълнява. Заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров отговори, че администрацията се стреми да изпълнява графика. “Госпожо Петрова, сама знаете, че е дебатирано на много заседания на Общинския съвет, че имаше проблеми със сметосъбиращите автомобили. Ще бъда малко по-конкретен. На единия сметосъбиращ автомобил беше прегрян двигателя и беше развалена скоростната кутия, която е автоматична което изисква доста по-голям ремонт. Сега в момента той работи. Автомобилът, който чистеше до момента му се счупи помпата, която движи хидравликата. Този автомобил е купуван 2012 година на цената на желязото. Така че в момента се извършва сметосъбиране и се стремим да спазваме графика, който се качва на сайта на Общината.”, поясни заместник-кметът Иван Бъчваров. Той добави, че от началото на пандемията в малките населени места се генерират много отпадъци. Събраният от контейнери боклук се транспортира на Регионалното депо за битови отпадъци в Перник, което изисква много време за изпълняване на един курс. “Повечето хора в населените места – оттам идва един от основните проблеми, защото се генерира повече боклук. Лично аз съм си правил труда събота и неделя да обикалям по населените места. До контейнерите има дюшеци, дивани, с извинение тоалетни чинии, фаянс, какво ли не. Това не е битов отпадък. Това е строителен отпадък, който ние не сме длъжни да вдигаме. Даже в някои контейнери сме правили експеримент, че контейнерът е пълен до половината със строителен отпадък, другата половина отгоре е битов отпадък. Машината, когато вдига този контейнер, тя се чупи, защото той е много тежък.”, добави още Иван Бъчваров. Сред фрапиращите гледки, на които заместник-кметът е попадал е контейнер със свалени колела.

Общинският съветник Венета Петрова допълни, че в графика по сметоизвозване фигурират села, които са приравнени с по-малки населени места. “Тук не може ли да се разделят тези села? Например Конска, Режанци да има по-често сметоизвозване отколкото другите. Прави ми впечатление, че те са в една категория, а в действителност едните имат повече жители, другите – по-малко.”, каза Венета Петрова.

Общинският съветник Богиня Рабакова добави, че според нея Община Брезник прави невъзможното за сметоизвозването. “Около контейнерите става ужас, а това, което се плаща като такса, моето мнение, е че не е високо. Аз си направих труда за магазина, който стопанисвам – 53 лева за цялата година. Това е 4 лева на месец, което е нищо.”, добави Богиня Рабакова.

Заместник-кметът Иван Бъчваров добави, че след изпразване на контейнерите по селата и в града, веднага съдовете отново се пълнят отново с отпадъци. “Изчистен е контейнерът. След като колата е минала след един час контейнерът прелива наново. Дали ще бъдат кашони, дали ще е хартия, дали ще са клони… Сега е вече сезонът на чистене на дворовете.”, каза заместник-кметът.

Председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков допълни, че общината страда от преминаващи, които си изхвърлят боклука. “Примерно прибирайки се от трънските села за София – факт. Тук не знам дали не може да се помисли нещо по въпроса. Но това също генерира допълнително смет, отпадъци, които ни тежат на нас. Предполагам, че всеки от нас има такива впечатления. Те хората по-добре да ги изхвърлят тези техни отпадъци в контейнерите отколкото някъде по полето, защото за съжаление знаете, че и това го има. Но малко или повече това също тормози, товари Общината и бюджета на общинскат администрация.”, каза Иван Тинков.

След приключване на дебатите по темата увеличението на таксата за битови отпадъци беше прието с 9 гласа “за”, 1 “против” и 2 “въздържал се” от всички присъстващи 12 общински съветници.

Виж също...

Loading...