Край Брезник оживя обичаят “Открадване на булка” в подкрепа на благотворителна инициатива – СНИМКИ

Годишният благотворителен календар на минната компания “Асарел-Инвестмънт” ще покаже обичаи и традиции, които са характерни за района на Брезнишко. Компанията е представена в Брезник чрез своето дъщерно дружество “Трейс Рисорсиз”, предаде репортер на Zapadno.com.

Разпространението на календара за 2021 година, се предвижда да започне през месец декември. Работата по него отдавна е стартирала. Местният историк от Брезник Аниела Асенова е консултант по изработването на календара и автор на идеята за тема на календара, а фотографи са брезничаните Георги Борисов и Божидар Пантев. Средствата, които бъдат събрани от продажбата на календара ще бъдат утроени от фирмата-инвеститор, след което ще бъдат предоставени на местната власт. Тази година събраната сума ще бъде разпределена за подпомагане на читалищата в селата в Брезнишко, в които има действащи читалища. “Правим фотосесия с един много отзивчив фотограф, който е брезничанин – специално му благодаря на Георги Борисов. Той се присъедини към нашия екип, който е съставен от нашия консултант Нели Асенова и безценния ни помощник Божидар Пантев. Заедно с тях обиколихме селата и се опитахме да включим читалищата, призовахме ги да ни помогнат да уловим в един кадър различни обичаи и традиции, които са характерни за брезнишката част от Граово. Средствата, които ще съберем заедно с всички жители и гости на Брезник ще бъдат разпределени сред читалищата в общината. Миналата година нашето дарение от благотворителния календар отиде в читалището в Брезник. Сега читалището в Брезник ще бъде изключено от разпределението, но въпреки това държа да благодаря на хората от там, които много ни помагат да реализираме идеята, която ще е от полза за всички останали малки и големи читалища в общината.”, поясни Елица Георгиева от “Асарел-Инвестмънт”.

От 2015 година благотворителният календар е инициатива на компанията-инвеститор и Община Брезник, която подкрепя различни дейности в общината. В края на публикацията читателите на Zapadno.com ще имат възможността да надникнат по време на снимачния процес на един от кадрите за предстоящия календар. В обектива на сайта и фотографите Георги Борисов и Божидар Пантев бяха запечатани моменти от пресъздаването на обичая “Открадване на булка”. За снимачният процес бе избрано село край Брезник, а любезен животновъд съдейства със своите коне. “Тук нашият любезен домакин ни помогна с коня, защото за да пресъздадем как едно момче идва от друго село, харесва си мома и я взема, трябваше да дойдем до тук. Всяка страница от календара ще представя различен обичай. Снимахме вече в Сопица, Банище, Долна Секирна, Слаковци, предстои да отидем в Гигинци и Бегуновци, във Велковци, Ноевци и Кошарево.”, добави Елица Георгиева.

В снимките по пресъздаването на обичая с булката участваха служители на “Трейс Рисорсиз” и “Асарел-Инвестмънт”. Но в повечето села, където се снима, участват местни жители или самодейци. “Много благодаря на всички, които се включват в снимките! Всичко е на доброволен принцип и е приятно, че получаваме толкова силна подкрепа за идеята. За някои снимки доброволци са наши колеги и техните деца, защото те самите имат корени в тези села и с удоволствие стават част от благотворителната инициатива.”, отбеляза Елица Георгиева от фирмата, подготвяща календара. Предстои заснетите по населените места снимки да бъдат селектирани и избрани най-добрите кадри, с които да бъдат изобразени обичаи и традиции. Целта е да бъде показано нещо от миналото, но със съвременни лица.

Фотографът Георги Борисов се занимава с фотографии от около 30 години. Той е познат на много хора, тъй като пред неговия обектив са заставали немалко хора, сред които сватбари, сурвакари, абитуриенти и други. Участието му в снимачния процес за календара е предизвикателство за него, тъй като досега не се е включвал в подобна инициатива. “Традициите трудно се пресъздават, защото съвременния човек е много далече от тези традиции. На снимката също е трудно да се пресъздадат, заради нужда от много декор на практика.”, сподели фотографът Георги Борисов.

Разгледайте още снимки от снимачния процес за кадър за благотворителния годишен календар:

Виж също...

Loading...