Митничарите предоставят над 400 хиляди предпазни средства за превенция на коронавируса

Агенция „Митници“ предоставя безвъзмездно на Министерството на здравеопазването 51 250  защитни маски за лице, 1 298 шлема и 417 200 предпазни ръкавици, за да послужат за превенция на риска от разпространението и последиците от COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Стоките са отнети в полза на държавата по влезли в сила наказателни постановления. Опитите за контрабандно пренасяне на  маските, ръкавиците и шлемовете са предотвратени при проверки на влизащи в страната от Турция превозни средства на митническите пунктове “Капитан Андреево” и “Малко Търново” в периода март – юни тази година. По-голяма част от защитните средства са били укрити между групажна стока, превозвана  в товарни автомобили. При един от случаите камион с българска регистрация влиза в страната от Турция през митнически пункт “Капитан Андреево” на 17 март на път за страна от Европейския съюз. При проверката се установява, че сред декларираната стока – текстилни изделия, са укрити 4 020 кутии с по 100 броя предпазни ръкавици и 260 шлема.

Предоставените безвъзмездно стоки са допуснати за свободно обращение без да се облагат с вносно мито на основание  Постановление № 75 на Министерския съвет и Регламент (ЕО) № 1186/2009. Заповедта на директора на Агенция „Митници“ е на основание член 239 алинея 5 от Закона за митниците.

Снимка: Агенция “Митници” – пресцентър

Виж също...

Loading...