Жител на Долна Секирна е сред загиналите в боя при Сливница в Сръбско-българската война преди 135 години

На 5 ноември 1885 година в боя при Сливница е загинал Константин Иванов от брезнишкото село Долна Секирна. Този факт е открит от ученици и членове на училищния клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” към брезнишкото средно училище “Васил Левски” в предоставени сведения от архиви от Държавния военноисторически архив във Велико Търново, предаде репортер на Zapadno.com.

Константин Иванов е имал офицерската длъжност канонир. В родното му село не знаят, че техен съселянин е загинал в боя при Сливница, където е и погребан. Кметският наместник на Долна Секирна е уверил младите брезничани, че ще съдейства за откриването на близки на Константин Иванов. В селото се издига паметник на загинали във войните в периода 1912 – 1918 година и децата държат на него да се допише името на загиналия от Долна Секирна, поясни ръководителят на клуба Аниела Асенова. “Това беше радостното за нас, защото имаме от нашия край загинали в битката при Сливница. Вероятно има и други загинали от Брезнишко, но до момента това показват архивите. Моите ученици ги потресе и натъжи, че в брезнишкия бой всичките са млади момчета, най-вероятно на 17 – 18 години. Това е показателен героизъм”, каза Аниела Асенова.

Другият загинал от Брезнишко в боя при Сливница е Пенчо Котов от село Слаковци. Той е бил старши подофицер. Загинал е на 5 ноември 1885 година при Сливница. Секретарят на народно читалище “Искра-1932” Светла Пантелеева е казала, че ще съдейства за издирване на рода на Пенчо Котов, добави Аниела Асенова.

Константин Иванов и Пенчо Котов са били артилеристи в Първи артилерийски полк и в една и съща батарея. През 1885 година полкът е взел участие в Сръбско-българската война. Битката при Сливница е голямо сражение по време на Сръбско-българска война, водено в района на град Сливница и село Алдомировци. Съотношението в началото на боя е 12 хиляди българи срещу 25 хиляди сърби.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...