Инспектори проверяват пазарите за плодове и зеленчуци чрез тайни покупки и открити наблюдения

Инспектори на звеното за фискален контрол в Национална агенция за приходите започват масови проверки в пазарите в цялата страна. Освен тайни покупки, ще бъдат извършвани и така наречените открити наблюдения, при които служители на Национална агенция за приходите следят продажбите в продължение на дни и сравняват резултатите с предходни периоди. По време на проверките ще се наблюдава отчитането на продажбите и издаването на касови бележки, допълват от приходната агенция и напомня, че неиздаването на фискален бон се санкционира с до 2 000 лева, като търговският обект може да бъде запечатан за срок до един месец, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Инспекторите използват също информация от дистанционната връзка на фискалните устройства със сървърите на Национална агенция за приходите, за да открият значителни разлики при търговци на плодове и зеленчуци, които работят при сходни условия и на едни и същи пазари. Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават в работно време на телефона на Национална агенция за приходите – 0700 18 700 на цена на градски разговор от стационарен телефон и според тарифата на съответния мобилен оператор. Всяка касова бележка, която съдържа QR, може да бъде проверена чрез мобилното приложение на приходната агенция NRA Mobile, достъпно за Android и IOS устройства, припомнят данъчните.

„Важно е да се знае, че касови бележки трябва да се издават и от търговците по пазарите. Съветвам всеки гражданин да поиска и запази касовата си бележка, защото тя е единственият документ, който гарантира потребителските му права”, каза по повод започващите проверки директорът на „Фискален контрол“ Спас Шишков.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...