Музеят на Брезник показва имената на загиналите 94 войници в битката на Бърдото отпреди 135 години

Близо 100 души са загиналите в боя край Брезник на 6 ноември 1885 година по време на Сръбско-българската война. Тези данни са записани в архивите на Националния военноисторически музей и са предоставени на ученици от Брезник, които преди 6 години са писали писмо до институцията, предаде репортер на Zapadno.com.

Директорът на брезнишкия музей Емилия Велинова също обърна внимание на този факт, тъй като при разглеждането на архива за изграждането на паметника-костница в града, в документите, поканите и на монумента са изписани имената на 48 души, храбро загинали в битката край Брезник по време на Сръбско-българската война. “В интерес на историческата истинност публикуваните данни от Военноисторическия музей за загиналите във войните и по-конкретно в Сръбско-българската война са 94 души загинали на 6 ноември 1885 година в боя край Брезник и погребани в Брезник. В тези списъци пише името на войника, в коя рота служи, къде е роден и къде е погребан. Само за няколко души от този списък не се споменава къде са погребани, но че са загинали в боя край Брезник. Най-вероятно в първите години след войната е била такава информацията, че 48 души са загинали. Това са първите години и изграждането на паметника. Така че част от изложбата е и списъка на всички загинали в боя край Брезник.”, поясни директорът на музея Емилия Велинова. Нейното мнение, че в памет на загиналите войници, трябва да се изпишат имената и почитат всичките 94 души.

Историческият факт е включен в изложбата “Сръбско-българската война и брезнишкия бой. Изграждането на паметника”, която е експонирана в изложбена сграда “Военен клуб” към Общински исторически музей-Брезник. Директорът на музейната институция сподели интересен факт, който е записан в архива за строежа на паметника в Градската. Наскоро читателите на Zapadno.com имаха възможност да научат за този факт. Прочетете още по темата в публикацията: Гражданството на Брезник поискало да се даде обяснение за избора на строител на паметника в Градската.

 

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Общински исторически музей-Брезник

 

Виж също...

Loading...