В няколко брезнишки села са регистрирани потенциални свлачища, а в други две са стабилизирани

Потенциалните свлачища на територията на община Брезник са 3, а стабилизираните – 2, сочат данните от картата на “Геозащита”-Перник.

Потенциалните свлачища се намират в землищата на селата Конска, Станьовци и Завала. В района на Конска се намира между селото и главния път Брезник – Трън. Потенциалното свлачище в района на Станьовци е локализирано в махала “Бобово” по пътя между селото и село Душинци. В село Завала се намира в района на урегулиран поземлен имот. Терените на трите потенциални свлачища представляват планински наклони. В община Брезник има и 2 стабилизирани свлачища. Едното се намира в землищата на селата Брусник и Банище.

Към 30 юни 2014 година в страната са регистрирани общо 1 848 свлачища, а в края годината те са вече 1 865 върху територия от 20 981,74 хектара. До 15 април 2015 година са регистрирани общо 103 нови свлачища, 102 от които са в I група (активни) и 1 във II група (за изпълнение на превантивни дейности). Най-много от тях – 73 на брой са новопроявените в района на Южна България, регистрирани от “Геозащита”-Перник.

Виж също...

Loading...