Над 600 човека са загубили живота си в катастрофи по пътищата на страната, министърът на вътрешните работи призова за отговорност

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година, в седмицата от 9 до 15 ноември, хора от целия свят ще отдадат почит към загиналите и ще отправят молитви за здраве и бързо възстановяване на получилите физически или психически травми, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В християнските храмове Световният ден ще бъде отбелязан на 15 ноември – ден и за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Безопасността на движението е споделена отговорност. Нека обединим усилия в името на живота и всеки от нас даде своя принос, призовават от Министерство на вътрешните работи.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски отправи обръщение по повод предстоящия световен ден. “Уважаеми съграждани, на 15 ноември 2020 година светът за петнадесети път ще се обедини от една и съща кауза – да се съхрани човешкият живот и да се отдаде почит на всички, които са го загубили в катастрофи на пътя. Решението от 2005 година на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя от месец ноември да бъде Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия отговаря на днешните търсения на по-сигурни пътища, по-безопасни превозни средства и по-умели и отговорни  водачи, пешеходци и пътници. Всеки ден по пътищата на страната в движението се включват хиляди участници, за да стигнат до училището, службата, залата за тренировка, мястото за разходка и почивка и за да се върнат у дома. И всеки ден всички ние, забързани и увлечени от трафика, не забелязваме другите бързащи, ставаме невнимателни и се превръщаме в жертва на собственото си поведение. Само за последната 2019 година в 6 730 пътнотранспортни произшествия са ранени 8 499 и са загинали 628 участници в движението по пътищата на страната, затова от самите нас зависи да намерим верния път към опазването на здравето и живота.”, пояснява министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Министърът апелира за отговорност от всички участници в движението по пътищата. “Ние сме част от света и нашите усилия за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм допълват глобалните решения, насочени към забавяне на скоростта и отделяне на повече време за възприемане на света около нас и в нас. Нека заедно продължим по пътя на отговорния избор за движение със съобразена скорост, извършване на умели маневри, които не поставят хората в риск, и даване предимство на живота. Нека се обърнем към себе си, към близките си и към вярата и си дадем надежда за дни без произшествия на пътя, за сигурност и за живот. Нека се движим безопасно! Нека се учим и възпитаваме да сме внимателни на пътя! Нека безопасността на движението по пътищата бъде наша отговорност!”, обръща се още Христо Терзийски.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...