Потенциалните свлачища в Трънско са седем, от които едно в Ерул и няколко по пътя за Банкя

Общо 7 са потенциалните свлачища в община Трън, а други 3 са стабилизирани. Активните свлачища в Трънско са 2, сочат данните от картата на “Геозащита”-Перник.

Потенциалните свлачища в пограничната община са в землищата на град Трън и селата Ерул и Банкя. В град Трън са регистрирани 2 потенциални свлачища – на улица “Атанас Ботев” и улица “9-ти септември”. Стабилизираните свлачища в пограничния град също са 2 – в района на квартал “Баринци” и на улица “Хаджи Димитър”. В село Ерул е регистрирано едно потенциално свлачище, а по пътя за село Банкя има четири такива. По пътя за Банкя са регистрирани и две активни свлачища, както и едно стабилизирано.

През есента на 2019 година правителството одобри 510 252 лева за аварийно укрепване на свлачище по четвъртокласен път 63062 в отсечката между град Трън и село Банкя. Дейностите по укрепване ще обхванат участък от пътя с дължина 120 метра. Свлачището по пътя за трънското село е сред активните в област Перник. Няколко пъти са извършвани дейности по укрепването му.

Активни и периодично-активни свлачища на територията на страната са 783 броя със засегната площ около 5 634,5 хектара. Общият брой на активните свлачища, регистрирани към 15 октомври 2015 година е 2 064. Потенциалните и временно стабилизирани свлачища са 673 броя със засегната площ около 9 199,4 хектара.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...