Картофопроизводител от Брезнишко: Работим на ръба на оцеляването, чужда продукция се предлага като българска на пазара

Трудни са времената за родните картофопроизводители или поне за повечето земеделски стопани, избрали да произвеждат картофи. В последните години картофопроизводителите работят на ръба на оцеляването, а конкуренцията от чужбина е основен фактор за това. Това сподели специално за Zapadno.com замеделският производител от брезнишкото село Садовик Венцислав Митков.

Венцислав Митков се занимава с производство на картофи от 4 години, но е в бранша като земеделски производител от отдавна. Неговата продукция се отглежда в земи в землището на село Садовик. Добавянето на тор и химикали, освен препаратите за вредители по картофите, е тема табу за него. Сортът, с който той произвежда картофите си е “сорая” – сред най-търсените от производителите. За този сорт семе Венцислав Митков казва, че се води клас “Б”, но на пазара има и сортове клас “А” или “Елит”. “Не работя с елитни класове. Работя с клас “Б” – картоф, който не е нов внос от чужбина и една година се е изродил в България. С клас “А” и клас “Елит” не работя. Много пъти е имало случаи със семето, което се вкарва за клас “Елит” да има проблеми със семената. Предимно работят с хора, които са се доказали в бранша.”, поясни Венцислав Митков.

Най-добрите му добиви с картофи достигат до около 1 тон и 800 килограма и 2 тона на декар площ, а в най-лошите – до 1 тон на декар. По-честото окопаване спомага за добрия добив на картофи без добавяне на тор или химикали. “Аз не поливам картофите с вода. Каквото даде Господ, това е. Тази година беше добра за картофа, с доста дъждове.”, добави още земеделският производител. До момента е прибрал около 60 тона картофи, но все още трябва да прибира от продукцията, която се простира на 49 декара край Садовик. Друг проблем, който среща той е намирането на работна ръка за ваденето на картофи. В България има Асоциация на картофопроизводителите, но той не членува в нея, въпреки че се познава с председателя и. Земеделският стопанин от Садовик работи с две български фирми, на които продава продукцията си. Въпреки това проблем се оказва вносът на картофи. “Най-големият проблем е вносът на картофите. Идват на безценица. Вкарват се боклуците от чужбина. Хората ги купуват, ядат ги, а не взимат нашето българско, родно производство. Тенденция е от 6 – 7 години да се вкарват от Полша, от Германия, от Гърция. Работим на ръба на фалита. На цената, на която влизат чуждите картофи в България, ние сме на ръба. Просто не можем да ги предложим на цена 5 или 6 евроцента килограм картофи. Това е цената, която влиза от чужбина. Но лошото е, че вносът се внася в България и се предлага за български картоф. Това е най-лошото нещо.”, каза още Венцислав Митков. Единственото наложено правило към картофопроизводителите от Министерство на земеделието, храните и горите е задължително да се декларират 2 тона на декар като продажба, за да се получи субсидия.

Картофопроизводителят от Брезнишко е готов да докаже качеството на продукцията с всеки вносител на картофи в страната. “Готов съм с всеки един вносител на картоф от чужбина, да дам от моите картофи за проба, но и той. Но не да се извади най-доброто, а просто от ТИР-а да се даде за проба.”, каза още Венцислав Митков.

Снимки: Венцислав Митков

Виж също...

Loading...