Лекар в някогашно трънско село: Поругаха старото училище и бъдещ културен център със сръбски националистически надпис

Сградата на старото училище в някогашното трънско село Грознатовци, което сега попада в територията на Република Сърбия, е била поругана. За това сигнализира Димитър Анакиев, който живее в селото, предаде репортер на Zapadno.com.

На фасадата на сградата е изписано със спрей “СРПСКИ ЧЕТНИЧКИ ПОКРЕТ СРБИJA”, което в превод на български език означава Сръбско четническо движение – Сърбия. Това е първият случай в село Грознатовци да бъде изписан такъв надпис на сграда. “Имаме дълга история на националистически натиск, дори страдаме от тях. Но това е първият път, когато по стените на къщите изписват националистически графити.”, сподели живеещият в селото Димитър Анакиев.

Жителят на селото се е заел с възстановяването на сградата на училището и обособяването и в читалня с музейна сбирка, която да носи името на революционера от Трънско капитан Симо Соколов. Актът с надписа е извършен в началото на този месец и съвпада с периода, в който в общественото пространство циркулира информация за обновяването на сградата и превръщането и в културен център.

Димитър Анакиев е лекар в село Грознатовци, където хората са толкова бедни, че не им взима пари. Той иска да превърне сградата на старото училище в културно-информационен център, в който да се чете поезия и провеждат различни културни мероприятия. Софийският художник Бранко Николов е решил да направи изложба в бъдещия център, а група пловдивски интелектуалци и читалищната деятелка и председател на народно читалище “Възраждане-1983” Елена Диварова организираха благотворителна кампания за набиране на средства. Прочетете още по темата в публикацията: Революционер от Трънския край ще е патронът на бъдещ културен център в старо училище на някогашно трънско село.

Грознатовци е с население около 20 души. Селото е част от Трънска околия до подписването на Ньойския договор през 1919 година, когато то и още близо 20 трънски села попадат в територията на днешна Република Сърбия.

Снимка: Димитър Анакиев

Виж също...

Loading...