Над 150 декара в община Брезник ще бъдат залесени с нови гори до пролетта на 2021 година

Над 150 декара в държавните горски площи на територията на община Брезник ще бъдат залезени с дървесни видове, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

В района на “Държавно горско стопанство-Брезник” ще се извърши засяване на жълъди от цер (вид дъб) на площ от 50 декара в горски територии в землището на село Арзан. Същевременно в землището на село Кошарево в ход е есенна подготовка на почвата на площ от 103 декара, които ще бъдат залесени през пролетта на 2021 година, поясниха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

През пролетта на тази година в “Държавно горско стопанство-Брезник” бяха залесени общо 100 декара, от които 50 декара край село Красава и другите 50 декара – в землището на село Горни Романци.

Припомняме, че повече от 4 000 декара горски култури ще бъдат залесени до края на 2020 година на територията на Югозападното държавно предприятие. През пролетта бяха засадени над 2 100 декара в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска, съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие. В ход е есенната почвоподготовка и залесяване на 900 декара с фиданки и дъбови жълъди в райони, сред които е и в Брезнишко. Извършва се подготовка на почвата и на площите, които ще се залесяват през пролетта на 2021 година предимно с местни широколистни и иглолистни видове.

Снимка: Югозападно държавно предприятие – пресцентър

Виж също...

Loading...