Близо 50 хиляди човека от най-уязвимите групи в страната ще имат топъл обяд и през 2021 година

Около 50 000 души от най-уязвимите групи ще продължат да получават топъл обяд и след 1 януари 2021 година. Осигуряването на услугата без прекъсване от страна на общините ще стане възможно, след като правителството даде съгласие Управляващия орган на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България за периода 2014 – 2020 година да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер до 5 на сто над определения бюджет на оперативната програма, съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

Средствата ще бъдат осигурени по линия на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата – механизма REACT-EU. По този начин ще се даде възможност Управляващият орган да реализира чрез Общините нова операция за предоставяне на топъл обяд, в отговор на предизвикателствата, породени от безпрецедентната пандемична ситуация в страната.

Очакванията са, че допълнителният ресурс ще е достатъчен за поетапно сключване и префинансиране на около 200 договора с Общини, което ще даде възможност предоставянето на топъл обяд да продължи от 1 януари 2021 година без прекъсване.

Виж също...

Loading...