Древен некропол край село Кошарево няма аналог в България и има следи от разпада на Хунската държава

Преди около 20 години край брезнишкото село Кошарево са извършени археологически проучвания на древен некропол. Оказва се, че до този момент некрополът няма аналог в България, съобщиха от Регионален исторически музей-Перник.

Периодът на Великото преселение на народите и по-точно разпадът на Хунската държава оставя своя отпечатък и в околностите на село Кошарево. “Тук през недалечните 1998 – 1999 г. археолози попадат и проучват некропол, който до този момент няма аналог в България. Експедицията се ръководи от доц. д-р Методи Даскалов, като археолозите успяват да проучат 29 гроба. Особен интерес тук предизвиква гроб № 1. Погребаният е мъж (воин от минимум среден или по-висок ранг), около 50 годишен. Ориентацията на гроба е СЗ – ЮИ. Мъртвецът е положен по гръб, с леко свити в лактите горни крайници. Над скелета са разкрити въглени, както и под дясната страна на тялото (открити са останки от по-големи главни).”, пише археологът Орлин Рачев.

Откритият гробен инвентар впечатлява специалистите и показва близост с паметници от кръга на така наречените „воински гробове с оръжие“, свързани с източногермански групи население и разпространени в Средна и Югоизточна Европа след разпадането на Хунската държава. “Отделни етнографски белези пък при разкритите гробове като: „гробове в редици“, части от костюма, накити и оръжието позволяват да бъдат направени паралели с някои гепидски паметници от териториите на Унгария, Румъния и бивша Югославия.” пише още археологът Орлин Рачев.

Снимка: Регионален исторически музей-Перник

Виж също...

Loading...