Председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков: Ще се стараем да преодолеем недоверието на хората към институциите

Измина една година от началото на работа на Общински съвет-Брезник за мандат 2019 – 2023 година. За този период общинските съветници са разгледали 199 решения на 14 проведени заседания, от които 11 редовни и 3 извънредни сесии. Двама граждани пък са се изказали по теми, след като пожелали думата по установения за това ред, предаде репортер на Zapadno.com.

Част от приетите през изминалата година решения от Общинския съвет на Брезник са важни за хората и живота в общината. Сред първите такива приети решения е прехвърлянето на голяма част от предвидените средства за представителни нужди на Общинския съвет към параграфа, който е в помощ на нуждаещи се лица. В началото общинските съветници гласуваха и намаляване с по 10 % своите възнаграждения, както и това на председателя на местния мини парламент. “Смятам, че е нещо, което е от значение. Говори за определена доза отговорност и за морал. Все пак не сме само за пари тука, а да работиме и да помагаме на хората. По наша инициатива и със съдействието на общинската администрация в лицето на господин Узунов бе взето решението за опрощаването на наемите на хората, ползващи общински търговски обекти по време на карантината пролетта. Може би в порядъка на 2 или 3 месеца тези хора не плащаха нито наеми за обектите, нито тротоарното право за ползваните от тях терени. Смятам, че е от значение, тъй като те не бяха виновни че не могат да изпълняват своите търговски дейности. Това така беше нашата инициатива. Кметът откликна и на базата на тяхна докладна се свърши тази работа.”, каза председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков. Пандемията от коронавируса COVID-19 не е оказала влияние на работата на Общинския съвет.

Председателят на Общинския съвет обърна внимание и на факта, че през последните месеци в град Брезник са извършени и приключват ремонти по централния градски площад и част от водопроводната мрежа. “Вярно вървят трудно, бавно и тегаво нещата. Но все пак хубавите неща стават бавно и трудно. Затова призовавам съгражданите ни към търпение, на финала сме. Тук искам да отворя скоба, че тази водопроводна мрежа, поне по мой проверени данни, не е пипана в последните 70 – 75 години. Така че трябва да сме доволни, защото това ще бъде за в бъдеще нещо, което ще бъде хубаво и полезно.”, добави Иван Тинков. Той добави, че старите тръби, които е виждал да бъдат подменяни, са в изключително лошо състояние. Дори се е оказвало, че по тях е имало течове, които създавали проблеми за водоснабдяването на Брезник.

Друго социално значимо решение, което общинските съветници са приели, е увеличението на промилите за таксата за сметосъбирането на битови отпадъци. “Повечето хора са запознати, че се налага боклукът да се транспортира в депото в Перник, което оскъпява допълнително тази дейност. Не може без да такива решения. Може би ще се наложи в близко време да има още едно плавно увеличение, но засега държим нещата, за да не се допуска. Но може би ще се случи на база такива икономически показатели.”, каза председателят на Общинския съвет Иван Тинков.

Сред целите на ръководството на Общински съвет-Брезник е общинските съветници да запазят добрите отношения по между си без значение от партийната принадлежност на всеки, както и работа в полза на обществото. Интересът на гражданите към заседанията и работата на местния мини парламент е малък, въпреки достатъчната публичност. Председателят на Общинския съвет Иван Тинков си обяснява това на постоянното недоверие на хората към институциите. “Но ще се стараем да преодолеем това недоверие, за да видят че все пак нещо се работи в полза на хората от града и населените места в общината.”, каза той.

Виж също...

Loading...