“Биг Брадър” край село Гърло денонощно ще наблюдава мегалитния храм-кладенец – СНИМКИ

Камери за денонощно видеонаблюдение бяха монтирани около мегалитния храм-кладенец край брезнишкото село Гърло, съобщиха от пресцентъра на “БСП за България”-Перник.

Системата за видеонаблюдение е дарена от народния представител от парламентарната група на „БСП за България“ инженер Любомир Бонев със съдействието на доставчик на интернет от Перник. Камерите са поставени така, че да покриват периметъра около паметника на културата и се наблюдават от Община Брезник.

След неколкократни въпроси на инженер Любомир Бонев от парламентарната трибуна бе осигурено финансиране за изграждане на път до храм-кладенеца, а борбата за изграждане на покрив над уникалното за Югоизточна Европа съоръжение продължава. „Храм-кладенецът в Гърло е богатство, което за съжаление е забравено и занемарено от години. Иманярите са нанесли щети и са оставили своите белези по други сгради от комплекса, заради дългите години бездействие. Затова поставянето на видеонаблюдение е от голяма важност за бъдещото развитие и облагородяване на пространството“, заяви инженер Любомир Бонев.

Депутатът допълни, че трябва да съхраняваме миналото и културното си наследство, защото то е не просто богатството на региона, но и отправна точка за развитието на туризма в Пернишка област. „Храм-кладенецът е знаков обект без аналог в България и част от богатата древна история на нашия край, която трябва да познаваме и пазим“, каза още народният представител.

Разгледайте снимки на новите придобивки на мегалитния храм-кладенец:

 

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и пресцентъра на”БСП за България”-Перник

Виж също...

Loading...