Какво мислят брезничани за ремонтирания централен градски площад на Брезник?

От известно време централният градски площад на град Брезник привлича вниманието на преминаващи и местни с визията си след извършения ремонт. Но какво е мнението на брезничани и доволни ли са те от направеното? Това и други въпроси зададе репортер на Zapadno.com на случайни минуващи през площад “9-ти септември”.

Ремонтът на централното пространство стартира през есента на 2019 година. За извършване на дейностите, чрез обществена поръчка, беше избрано столичното обединение „БСГ –Бояна” ДЗЗД. Общата стойност на възложената през 2019 година обществена поръчка беше 599 602 лева без включен ДДС, съответно 719 522 лева и 40 стотинки с включен ДДС. От общата сума 21 000 лева без ДДС, съответно 25 200 лева с ДДС бяха за изготвяне на работен проект. За извършване на строително-монтажни работи предназначените средства възлизаха на 576 602 лева без ДДС, съответно 691 922 лева и 40 стотинки с ДДС. Осъществяването на авторски надзор струваше 2 000 лева без ДДС, съответно 2 400 лева с ДДС, става ясно от обявлението за възлагане и договора за изпълнение на поръчката.

Площадът се сдоби и с релефен надпис с името на града, пейки, нови пилони за знамената и други елементи, отличаващи се от старата визия на централното пространство. Случайната анкета на Zapadno.com срещна няколко души, седящи до площада. “Преди беше по-добре. Я, погледни ей това тука какво е направено. Погледни – не е равно.”, сподели брезничанка, пожелала да не се представя. “Почти не намирам никаква разлика от преди и сега. Това е. А тоя бурен отсреща така ли ще останат и автогарата?”, попита Иван Тодоров. Той добави, че трябва да се добавят указателни табели за обществените тоалетни, тъй наблюденията са му как преминаващи спират на площада и питат за тоалетна. “За тоалетна, за вода… Е, доле, чешмата е скрита от тоя храсталак. Бих казал тия дето правят проектите да посетят Трън, да видят площад и да го направят по същия начин.”, добави още Иван Тодоров. Друг господин покрай Иван Тодоров и също сподели своето мнение за ремонта на площада. “Моето мнение е, че има малко подобрение. Не може да кажем, че… Но можеше и по-добре да е.”, каза Николай.

Възрастна дама, минаваща през площада, сподели мнението, че визията покрай площада трябва да се подобри. “Засега е добре. Друго не мога да кажа. В интерес на истината пейката е добра, но оттам като погледнеш автогарата – изобщо не ми харесва. Храстите да се изчистят и да се оправи, за да има прилика. Прилика да има.”, каза Лиляна.

С думата “прекрасно” Пенка окачестви ремонта на площада. На въпрос кое и допада във визията на площада, тя отговори: “Ами това, че е много по-широко тука. Красиво направиха. Този вид е добър, но ще има още ремонти. Това тука ще го преправят (сочи стари постройки около площада). Нашият кмет така каза. Прекрасно е, много е хубаво.”, каза още Пенка. Господин покрай нея също е доволен от резултата и обърна внимание на паважната настилка, която преди ремонта не беше равна. “Сега го и повдигнаха. Има и пейки. Супер е – възрастните хора има къде да седнат.”, каза Иван.

Баба Златка, преминаваща покрай сградата на пощата, също се включи в анкетата. “‘Аресва ми. По-равно е, преди беше ровиняци, а сега е ‘убаво. Направо кмета ‘убаво.”, каза баба Златка. Друга дама пък е на съвсем различно мнение. “Нещо като вървим не ми харесва много. Има некъде нещо като недовършено. Иначе погледното общо е хубаво и по-добре отпреди. Само там, ако се направи навес за гражданите дето идват от провинцията, за спирката. Трябва да има. Не може така – пролет, лято, есен, зима ние чакаме автобуси там и стоим така. Хубаво е и все пак има нещо ново.”, каза Данчето Иванова.

Zapadno.com потърси мнението и на шофьори на автомобили, преминаващи през централния площад. “Според мен е качествен ремонтът. Добре е направено. Не е като преди. Изглежда много прилично.”, каза Радослав.

Виж също...

Loading...