Необходимите преброители и контрольори за преброяването през 2021 година са набрани, одобрените лица ще бъдат ясни в средата на месец декември

20 678 кандидати за преброители и 5 619 желаещи да бъдат контрольори са подали документи в Общините в определения срок, показва обобщената справка от страната. Кандидатите за преброители и контрольори по време на преброяването през 2021 година са почти толкова, колкото предварителните разчети. Според началните изчисления необходимият брой бе съответно 23 082 и 5 946, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт.

В повече от половината общини (150 на брой) са набрани повече от необходимия брой преброители. В Каспичан например кандидатите за преброители са 2 пъти и половина повече. Най-много желаещи за контрольори (над 2 пъти повече) има в Кула, Каспичан, столичния район Оборище и други. Само в 13 общини подадените заявления са под 50 % от необходимия брой. За Oбщините, в които необходимия брой не е достигнат приемането на заявления може да продължи при наличие на кандидати и до 27 ноември.

„Благодаря на всички за положените усилия, отличната съвместна работа с общинските преброителни комисии и постигнатите резултати, въпреки създалата се ситуация с разпространение на COVID-19 в страната“, заяви председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Екипът по преброяването следи отблизо сложната епидемиологична обстановка в страната. Влошаване на заболеваемостта от COVID-19 беше отчетена като риск още от лятото и затова Националният статистически институт е разработил план Б за предстоящото преброяване, който включва различни по тежест мерки за опазване на живота и здравето както на населението, така и на преброителите.

Следващият етап от подбора на преброители и контрольори включва проверка на документите и подбор на кандидатите. Списъкът на одобрените кандидати ще бъде оповестен след 18 декември 2020 година.

Виж също...

Loading...