В град Брезник се появи бяла чапла, която е забелязана да кръжи и в района на село Ноевци

Голяма бяла птица, кръжаща в района на община Брезник, привлича вниманието на по-бдителните хора. Птицата е бяла чапла и вече е забелязана да обикаля в град Брезник и брезнишкото село Ноевци, предаде репортер на Zapadno.com.

Немалко са местните хора, които са имали възможността да видят как величествената птица разперва криле в небето или каца на някое високо дърво. Преди около 2 седмици бялата чапла е забелязана около стадиона в село Ноевци. Според възрастен ноевчанин, станал свидетел на случката, птицата се появила в землището на селото през 2019 година. Чаплата често може да бъде забелязана в околностите на Ноевци, но понякога лети и каца в населеното място.

Миналата седмица бялата чапла кръжеше в небето над град Брезник. След кратко летене, птицата кацна на дърво до местния стадион. Освен брезничани свидетел на полета на чаплата стана и репортер на Zapadno.com, въпреки това птицата не пожела да позира и бързо отлетя в посока към бившия хладилен завод.

Бялата чапла е от семейство Чаплови. Птиците от този вид са средни и едри по размери, а теглото им е между 500 грама и 2 килограма и половина. На територията на страната ни всички представители на семейство Чаплови са защитени от закона и дори са вписани като критично застрашен вид в Червената книга на Република България. Тази птица обитава бреговете на езера и реки. В България гнезди в езерото Сребърна, защитената местност„Калимок-Бръшлен“ и в Драгоманското блато. Чаплите се хранят с риба, земноводни, останки от мъртви животни и други. Дължината на тялото на тези птици достига до 1 метър. Размахът на крилете им може да достигне до около 2 метра.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...