Как Трънско привлече палеонтолози с динозавърско находище и с какви проблеми се сблъскаха те – ВИДЕО

През последните няколко години палеонтологическото находище с останки от динозаври и други праисторически животни в община Трън предизвика интересът на специалисти. С какви проблеми и каква е била работата им на терен разказват самите те във видео, записано по повод събитието Европейска нощ на учените, видя Zapadno.com.

Понякога учените имат много ясна представа какво ще открият. Друг път са тотално неподготвени за това, което ще намерят, защото то се оказва по-вълнуващо и голямо и от най-смелите им очаквания. Именно такъв е случаят и с палеонтологическото находище край град Трън, което разтърси представите на българските учени за живота по земите ни преди повече от 80 милиона години, съобщиха от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките.

В близо 40-минутно видео главен асистен доктор Латинка Христова и докторантът Владимир Николов разказват от първо лице за находището с фрагменти от динозаври в Трънско, трудностите в района и други предизвикателства по време на теренните проучвания.

Вижте подробности за находището в Трънско във видеото:

Виж също...

Loading...