Брезнишкият танцов състав “Граовчета” пожъна успехи на фолклорния фестивал “Мисионис пее и танцува”

Успешно представяне е показал детски танцов състав “Граовчета” от град Брезник на провелия преди седмица фолклорен фестивал “Мисионис пее и танцува”, научи Zapadno.com.

Петото издание на национален детско-юношески фолклорен фестивал „Мисионис пее и танцува” в град Търговище се проведе в електронна среда в дните 21 и 22 ноември. Причината за провеждането на фестивала в този формат е усложнената обстановка с разпространението на коронавируса COVID-19 в страната. Сред участниците в събитието са танцьорите от детски танцов състав “Граовчета”. Те са оценени и класирани от жури в състав: Любчо Василев – заместник-председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци, главен художествен ръководител и директор на професионален фолклорен ансамбъл „Мизия” – Търговище; Димитър Манов – дългогодишен солист на Националният ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, автор на много музикално танцови постановки, носител на световен „Оскар” за фолклор; доцент доктор Данка Цветкова – преподавател по народно пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, помощник диригент и вокален педагог на Академичния народен хор при Академията; доцент доктор Галя Киркова – изпълнител на Добруджански песни, преподавател по народно пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, секретар на катедра “Музикален фолклор” в същата академия.

Децата са участвали във втора възрастова група и са наградени с 3-то място и поощрение за участие. За първи път участие е взела най-малката участничка от състава на “Граовчета” Йоана Найденова, която е на 2 години и 6 месеца. Тя е изиграла танца “Веселинка” и е била отличена в първа възрастова група с 2-ро място. “Горда и радостна съм, че имам мои последователи. Малката Йоана започна да играе преди първата криза на Ковид-19. Тя идваше с малките таланти, които също са част от състава ни. Надяваме се скоро да имаме къде да играем и отново да се събираме заедно.”, сподели ръководителят на формацията от Брезник Яна Кираджиева.

Йоана е наградена със сребърен медал и грамота. Голямата група на състава пък е удостоена с грамота и сувенир с логото на фестивала “Мисионис пее и танцува”. “Повод за гордост е, че моята племенница има желание да играе народни танци и с радост идваше на танци.”, добави Яна Кираджиева.

Снимки: Яна Кираджиева

Виж също...

Loading...