Документалното наследство на старата Трънска околия се съхранява в Перник

Държавен архив-Перник съхранява документалното културно-историческо наследство на старата Трънска околия. Сред документите е Евангелие от 19-ти век, на което е пришито писмо от лице с подпис Радивоя, съобщиха от Държавен архив-Перник.

Документалното културно-историческо наследство на старата Трънска околия, една част от която днес е извън територията на страната, се съхранява в Държавен архив-Перник. В регионалното хранилище се пазят фондове на околийския, градския и селските общински съвети, съдилищата и прокуратурата, стопанските и водни синдикати, банките, трудово-производителните кооперации, Архиерейското наместничество; полицейското, пътното, стопанските и земеделските управления, читалища, училища, църкви и манастири, поясниха от институцията.

Историческият преглед на Трън в документи започва от началото на 19-ти век. От Държавния архив ни връщат в 1830 година, когато избухва така нареченото Знеполско въстание, Трънска буна или Беглишки джубур. Въстанието е предвождано от Радивоя Изворски, Радивоя Петричев (Берайнски) и поп Иван Самоковлията. В ранното утро на 6 май – Гергьовден, свободолюбивото мъжко население от региона е вдигнато на бунт с коси, вили, сърпове, ножове и тояги в човешката си борба срещу налози и повинности, най-тежкия от които дефширмето (кръвния данък). След седмици бунтът е потушен, а въстаниците – изпратени в крепостта Диарбекир.

Евангелието, което Държавен архив-Перник съхранява, е отпечатано в Москва на църковнославянски език. Към задната корица на печатното издание е пришито писмо от лице с подпис Радивоя от 1879 година. Документът е реставриран, съхранява се при специални условия и е част от Регистъра на особено ценните и уникални документи на Държавна агенция „Архиви” в Република България, поясниха от регионалното хранилище в Перник.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...