Общинските съветници на Брезник излизат с декларация в подкрепа на становище срещу проекта на нов Закон за ВиК

Общински съвет-Брезник ще изпрати декларация до Националното сдружение на Общините в Република България в подкрепа на становище във връзка с проекта на нов Закон за ВиК. Решението за изпращане на декларацията беше прието на заседание на Общинския съвет, провело се на 20 ноември, предаде репортер на Zapadno.com.

В Община Брезник е било получено писмо от изпълнителния директор на Националното сдружение на Общините в Република България. Чрез него сдружението запознава местната власт със становището за законопроекта за ВиК, стана ясно по време на сесията. Общинските съветници гласуваха с 13 гласа “за” да бъде изпратена декларация от името на Общинския съвет в подкрепа на становището на сдружението на Общините в страната. “Общински съвет-Брезник призовава законодателите в това число и работилите по изготвянето на въпросния законопроект да се вслушат в аргументите и становището на представителите на Общините в Република България.”, пише още в декларацията. Препис от нея ще бъде изпратен от председателя на Общински съвет-Брезник на Националното сдружение на Общините в Република България и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В подготвяния Закон за ВиК се предвиждат правни норми, които биха довели до ограничаването правата на Общините и респективно хората живеещи в съставляващите ги населени места. За този законопроект Общините са били уведомени през месец април тази година, когато Министерство на регионалното развитие и благоустройството е разработило нормативния акт. Целта на законопроекта е обединяване на всички обществени отношения, свързани със собствеността, изграждането, управлението и контрола на ВиК системите и съоръженията, статута на Асоциациите по ВиК, както и правомощията и собствеността на ВиК операторите. По време на първоначалното представяне на новия Закона за ВиК, от Националното сдружение на Общините в Република България са изпратили на Министерство на регионалното развитие и благоустройството обобщеното становище на Общините. Била е и организирана работна среща с министър Петя Аврамова, заместник-министър Николай Нанков и петима представители на Управителния съвет на Националното сдружение на Общините в Република България. За съжаление, нито едно от предложенията на Общините не е отразено от Министерство на регионалното развитие и благоустройството в настоящият законопроект, поясниха от организацията. Подробности за становището на сдружението на Общините във връзка с проекта за Закон за водоснабдяването и канализацията може да прочетете като натиснете тук.

Виж също...

Loading...