До 2023 година семействата могат да кандидатстват за безплатна детегледачка по програмата “Родители в заетост”

Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, може да кандидатстват за осигуряване на детегледачка за децата си. Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 година, като за целта бяха отпуснати допълнително 15 милиона лева. 5 429 семейства са ползвали или ползват услугата в момента, съобщиха от пресценъта на Министерство на труда и социалната политика.

Детегледач може да се наеме до 18 месеца, като семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, регистриран в бюро по труда. Родителите на деца до 5 години, които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8 часа дневно. Хората с три или повече деца до 12 години, записани в детска градина или училище – за до 4 часа. Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.

Кандидатстването става в Бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес, като повече информация за условията и необходимите документи може да се намерят на адрес: https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost/. Общият ресурс  на програмата е 65 милиона лева, като към момента са сключени договори за осигуряване на детегледачи в размер на близо 54 милиона лева. Средствата са осигурени по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

Виж също...

Loading...