Коледни дръвчета, отгледани в Трън, се предлагат за продажба за празниците

Общо 12 000 коледни дръвчета има възможност да предложи на пазара за предстоящите празници Югозападното държавно предприятие. Над 1/3 от тях са живи елхи в контейнер от видовете обикновен смърч и ела, които са най-предпочитани от потребителите, съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

Произведени са в горските разсадници в „Държавно ловно стопанство-Дикчан” и в териториалните поделения в Гоце Делчев, Елин Пелин, Самоков и Трън. При отсечените дръвчета асортиментът е по-богат и включва също черен и бял бор, както и зелена дугласка.

По традиция добивът на коледни елхи започва в началото на декември. Сече се само след подадени заявки от търговци в държавните горски и ловни стопанства на Югозападното държавно предприятие. Всяко законно отрязано дърво е придружено със специална марка и индивидуален номер.

Елхите се предлагат на различна цена в зависимост от дървесния вид, височината и начина на добив. Цените на живите елхи с корен, които след празниците могат да бъдат засадени, са от 9 лева и 30 стотинки до 43 лева без ДДС. Отсечените се предлагат от 2 до 43 лева без ДДС.

Виж също...

Loading...