В Трънско: Преместване на захвърлени гуми от дерето на пътя – това почистване ли е?

Близо 40 автомобилни гуми са разположени от дясната страна на пътя в посоката трънските села Врабча и Проданча, видя обективът на Zapadno.com.

От земляческите фейсбук групи на Трън разбрахме, че през месец ноември е имало акция на доброволци в района между началото на село Врабча и моста при местността “Секирица”. Те са извадили захвърлените гуми от крайпътното дере и са ги струпали около пътя. Според туристите, които спонтанно са решили да съчетаят разходките си със загриженост за екологията, би трябвало гумите да бъдат извозени до подходящи места за тяхното рециклиране.

Похвална е идеята на доброволците да почистят дерето преди село Врабча, но сега автомобилните гуми просто са преместени на метри от него, вместо да бъдат премахнати. Впечатление прави, че малко над 30 гуми са оставени една до друга на острия завой над дерето, а 30 метра по-нагоре, зад паднала скала са подпрени други две автомобилни гуми.

Проблемът не е отскоро. Zapadno.com ви разказа за него още през 2017 година с публикацията: Стряскащи гледки от десетки незаконни сметища в Трънско въпреки показните акции с грижа за природата – СНИМКИ.

Предстои да разберем дали автомобилните гуми ще бъдат извозени до място, където е редно да бъдат изхвърлени или ще продължат да събират любопитните погледи на преминаващите по пътя за Врабча и Проданча.

Разгледайте снимки след акцията, заснети в началото на месец декември 2020 година:

Виж също...

Loading...