След десетилетия разруха обновеният манастир в подножието на Любаш отбеляза храмовия си празник с литургия

Манастирът “Свети Николай Мирликийски” в подножието на планината Любаш, между брезнишките села Кривонос и Ребро, отбеляза храмовия си празник на Никулден, научи Zapadno.com.

За първи път след десетилетия на запустение, днес, на храмовия празник беше отслужена празнична света литургия. “87-годишната баба Кръстана от Ребро беше дошла за празника със свои близки и разказа, че се черкувала в манастира като била маленка, но после той бил изоставен.”, сподели монахиня Павла от Църногорския манастир.

Тази година манастирът беше обновлен сред извършени ремонтни дейности. За реновирането на светата обител бяха одобрени средства по подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година. Преди това дълги години манастирът не се поддържаше и от него бяха останали няколко стени от манастирския храм.

Снимка: монахиня Павла

Виж също...

Loading...