Над 300 тона храни от трети страни са задържани при граничен контрол заради установени несъответствия

Българската агенция по безопасност на храните задържа при граничен контрол 304 707 килограма храни от животински и неживотински произход, внос от трети страни. Количествата са задържани в обхвата на официалния контрол на Агенцията на граничните пунктове през месец ноември, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

Най-големи са възбранените количества мандарини – 109 680 килограма от храните с неживотински произход, а при тези от животински – на пчелния мед – 26 736 килограма. Спрени са също пратки с портокали – 95 462 килограма, 47 858 килограма нар, 30 600 килограма лимони и 19 825 килограма грозде. Задържани са също 57 041 сладък пипер. Всички плодове и зеленчуци са отхвърлени заради констатирано наднормено съдържание на пестициди. Недопуснати на граничния контрол са 11 100 килограма лешници, за които е установено замърсяване с микотоксини.

145 килограма прополис и 1 722 килограма съставни продукти (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти от животински и продукти от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи) също са отхвърлени на границата заради незадоволителна документална и идентификационна проверка.

Всички храни, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на Република България и Европейския съюз. Спазени са европейските регламенти и законодателството на България, а продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход. Заловените продукти, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF), са били сигнализирани незабавно.

Виж също...

Loading...