Спешни мерки в област Перник заради птичи грип, който води до 100 % смъртност при кокошките

Заседания на Общинските епизоотични комисии в общините на територията на област Перник трябва да се проведат незабавно. Причината е заболяването Инфлуенца по птиците познато и като птичи грип. Това е било решено по-рано днес по време на онлайн заседание на Областната епизоотична комисия, научи Zapadno.com.

В заседанието участие са взели представители на териториалното поделение на “Държавно горско стопанство-Трън”, Община Брезник и други институции в област Перник. Пред тях доктор Божилов от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник е пояснил, че заболяването Високопатогенна инфлуенца по птиците е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите птици. То се характеризира с тежки неврологични нарушения, хеморагична диатеза и лезии по различните органи и системи, което може да доведе до 100 % смъртност при кокошевите птици, е отбелязал още специалистът.

В тази връзка директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Елза Драгомирова е предложила превантивни мерки за недопускане на заболяването на територията на областта. Сред тях е създаването на необходимата организация чрез представители на местната власт по места за информиране на собствениците на промишлени птицевъдни ферми; частни стопани, отглеждащи птици в личен двор; ловци; дивечовъди и други лица, имащи отношение към дивите и свободно живеещи птици, относно спазване на общите ветеринарно-санитарни мерки. Освен това собствениците и управителите на промишлени птицевъдни ферми трябва да разпоредят спазване на определени правила, сред които дезинфекция на влизащи и излизащи превозни средства във фермите, забрана за влизане на външни лица, предпазване на фуражните суровини и готовия фураж от контакт със свободно живеещи птици и други. Друга превантивна мярка засяга частните стопани, отглеждащи птици в личен двор. Те трябва да не пускат домашните птици извън двора, а водоплаващите – във водоеми, обитавани от диви и диви прелетни птици, да не пипат заболели или умрели птици с голи ръце, а само с предпазни средства и други мерки. Ловци, дивечовъдни, биолози, еколози и други също трябва да спазват правила за лична хигиена при контакт с умрели птици и други. Тези мерки трябва да се доведат до знанието на кметовете на общини, а чрез тях до кметовете на кметства и кметски наместници, за изпълнение.

Предложението на директора на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник е било подложено на гласуване и прието с единодушие, става ясно от протокол от заседанието.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...