Ченгета от област Перник помогнаха за разкриването на организирана престъпна група за телефонни измами – ВИДЕО

На 10 декември, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура бе проведена операция на българските и румънски полицейски и съдебни органи по неутрализиране на организирана престъпна група за телефонни измами. Съвместните действия бяха координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа (SELEC). Задържани са шестима български граждани, трима от които в румънската столица град Букурещ (съгласно издадени от Специализираната прокуратура европейски заповеди за арест), а останалите – в различни селища на страната при съвместни действия на Главна дирекция „Национална полиция“, Столична дирекция на вътрешните работи и Областните дирекции в Плевен, Велико Търново и Перник, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Според събраните по досъдебното производство доказателства групата е била създадена в началото на 2019 година и е извършвала измами на български граждани, главно от територията на Република Румъния. Там са били ситуирани ръководителят и преките извършители на измамите, докато в България са действали така наречените „мулета“.

До момента са събрани доказателства за стойността на измамите, с които са били ощетявани жертвите на извършваните престъпления, която е над 156 000 лева. Тази сума е възможно да нарасне в хода на разследването. От тримата задържани в град Букурещ са иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. На българска територия са претърсени 12 жилища, ползвани от участниците в групата, част от които луксозно обзаведени. Намерени и иззети са 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила.

Специализираната прокуратура е възложила на Дирекция за национален строителен контрол проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като лицата са без трудови доходи. Шестимата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми и с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са задържани до 72 часа. На 12 декември 2020 година в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Предстои задържаните в Република Румъния обвиняеми за участие в престъпната група да бъдат предадени на българските власти за довеждането им пред Специализирания наказателен съд.

Вижте още подробности по темата във видео от прокуратурата:

Снимка: Прокуратура на Република България – пресцентър

Виж също...

Loading...