Беседки от Гигинци до Църногорския манастир приканват за пешеходен туризъм – СНИМКИ

Първите беседки по пътя към Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци вече са факт. Те са изградени наскоро и се намират край автомобилния път за светата обител, предаде репортер на Zapadno.com.

Идеята за беседките възникнала спонтанно след разговор между игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор и кметския наместник на Гигинци Цана Сандова. Те са изградени със съдействието на “Асарел-Инвесмънт” и Община Брезник, поясни кметският наместник на селото. “Идеята дойде от мен и от Никанор от Църногорския манастир. Слизайки един ден пеша от манастира той вика: Колко е хубаво по пътя да има беседки. Какво ще кажеш? Тази идея дали е осъществивам?”, сподели още Цана Сандова. Тя отговорила на игумена на манастира, че тази идея би могла да се реализира, но с помощ и собствени начала. “Тук в селото пристигат много автобуси и коли с туристи. Оставят ги и отиват с раниците нагоре. Имаше направени 2 – 3 самоделни пейки. Идеята беше добра. Хрумна ни да искаме съдействие от Общината, съответно и от “Асарел-Ивестмънт”, отбеляза кметският наместник на Гигинци.

Идеята получила положителен отговор и така стартирала работата по изграждането на беседките. Те са четири на брой и са разположени на живописни гледки край шосето. Първата беседка от Гигинци към манастира се намира в местността “Свети Илия”, където ежегодно местните организират курбан за Илинден. От кметското наместничество изразиха мнение, че вероятно тази беседка ще е най-посещаваната, поради близостта и с обособено място за барбекю.

Община Брезник е изградила бетонните постаменти, а беседките са направени от монтанска фирма със средства от компанията-инвеститор “Асарел Инвестмънт”, която е представена в общината чрез дружеството “Трейс Рисорсиз”.

Финансирането е по Договор за сътрудничество между компанията и Община Брезник. Гигинчани споделят положителни отзиви за новите придобивки и дори нямат търпение при благоприятни метеорологични условия да ги използват.

Разгледайте снимки от изградените беседки по пътя за манастира над село Гигинци:

Виж също...

Loading...