Хора с увреждания в област Перник са подпомогнати с над 12 милиона лева от началото на 2020 година

От началото на 2020 година до началото на месец декември са подадени и обработени общо 1 8296 заявления за извършена индивидуална оценка от дирекциите за социално подпомагане в област Перник. Това съобщи директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане”-Перник Ивайла Касърова на редовно (онлайн) заседание на Областния съвет за правата на хората с увреждания, съобщиха от Областна администрация-Перник.

Отпуснатите средства за финансова подкрепа на хора с увреждания в област Перник за настоящата година са на стойност повече от 12 милиона. Финансовата подкрепа се определя на основание на размера на линията на бедност, която от 1 януари 2021 година с Постановление на Министерски съвет е 369 лева. Въз основа на направената индивидуална оценка хората с увреждания имат право да ползват и социални услуги, лична помощ или друг вид подкрепа, съгласно техните потребности.

За област Перник от началото на годината са направени 627 индивидуални оценки на ползватели на лична помощ, като съответно са назначени лични асистенти на тези лица през общините по настоящият им адрес. Това става ясно от протокол от заседанието, провело се на 10 декември.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...