Музеят на Брезник подреди изложба с консервираните и реставрирани метални движими културни ценности

Вече са подредени в изложбената зала на Общински исторически музей- Брезник консервираните и реставрирани метални движими културни ценности от фонд “Археология и Етнография”. “Уникалните предмети датират от І век – до средата на ХІХ век и са обработени от специалисти реставратори по проект „Пътят на артефактите до музейната витрина” финансиран от Министерство на културата. Това ни позволи тези представителни експонати да бъдат изложени в музея и да се видят в пълният им блясък.”, съобщиха от Общински исторически музей-Брезник.

Заплануваното откриване на изложбата на 22 декември, в навечерието на Коледа, няма да се състои поради епидемичната обстановка, но изложбата очаква ценителите на историята, културата и красотата създадена през вековете още в първия ден, в който ще отворим вратите на музея.

В изложбата са показани всички реставрирани артефакти постъпили като дарения в музея в периода 1960 – 2000 година. Сред тях са паметници на християнският култ, земеделски инструменти, инструменти за обработка на желязо, върхове на бойни  и ловни стрели, копие, стилуси, накити – от античността до Възраждането. Сред религиозните предмети са един процесиен метален кръст мед, желязо от ХІ-ХІІвек. намерен в подножието на връх “Свети Никола” над град Брезник, двулицев дърворезбован кръст с многофигурна композиция и метален обков, дървен кръст с религиозни сцени изработени от седеф, поясниха от Общинския исторически музей.

Сред наките впечатляващи са сребърна обица и гривна от І век, пафтити, нагръдни накити, гривни от периода ХVІІІ – ХІХ век. При някои от пафтите – гробни дарове  беше запазена тъкан, вероятно на повече от два века, която реставраторите също обработиха и е част от изложбата. Видовете пафти са огромна вселена, в която всеки елемент има определено място. Те стоят на колана на кръста на жената, който свързва небето и човека, за да живеят в мир и любов. Пафтите са традиционен подарък за годеж – от годеника за невестата му или от свекъра за булката, те не се преподаряват. Нагръдните накити, накитите за глава също пресъздават вечният стремеж към красота и изящество, отбелязаха още от Общински исторически музей-Брезник.

В експозицията е представен и част от нумизматичния фонд на музея – монети от Елинистическия, Римския период, византийски и български монети от периода Х – ХІ век, български монети от периода ХІХ – ХХ век.

Чрез изложбата можем да се потопим в делниците и празниците на хората живели по тези земи от най-дълбока древност до средата на ХІХ век. От музея на Брезник използват възможността да пожелаят на брезничани и гостите на града весели коледни и новогодишни празници с най-обичаните и близки хора.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...