С мощи от Църногорския манастир в Брезнишко благословиха болни и медици във Военномедицинска академия

Духовници от Софийската митрополия посетиха Военномедицинска академия, за да вдъхнат кураж на пациенти и лекари в тежките времена на изпитания, в които се намира целият свят. Инициативата се осъществява с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, съобщиха от Военномедицинска академия.

Специално за целта от Гигинския манастир “Свети Свети Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян” бяха изнесени мощите на светите лечители Козма и Дамян и Свети великомъченик Пантелеймон, с които бяха благословени медици и пациенти, поясниха от Военномедицинска академия.

“Благодарим ви, че се грижите за душите на нашите пациенти. В тези трудни моменти човек има нужда от всякакъв вид подкрепа. А вашата е такава, каквато ние не винаги можем да им дадем. Благодарим на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български за тази инициатива, чрез която изказвате своята съпричастност със страданията на българския народ и опора за нашите медици, че не са сами в тази битка.”, заяви началникът на ВМА генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски.

“Вие идвате в навечерието на пристигането на ваксините. От контактите ми с нашите духовници знам, че винаги сте подкрепяли науката и нейния прогрес. Сегашните ваксини са едно високотехнологично постижение – вяра и надежда, че ще се справим успешно с този бич за човечеството. Така че, с вярата и с науката, ние ще се справим! Дай Боже! Амин!”, заяви още той.

Свещенослужителите посетиха COVID-отделенията на Военномедицинска академия, както и такива, в които не се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция, където помазаха с осветен елей и поръсиха със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Всички получиха иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Снимки: Военномедицинска академия

Виж също...

Loading...