Питейният язовир на Брезник е класифициран с втора значителна степен на потенциална опасност

Два язовира в Брезнишко са класифицирани с втора значителна степен на потенциална опасност, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Класификацията на водоемите е извършена от междуведомствена комисия. С втората значителна степен на потенциална опасност са язовирите “Красава” 1, по-известен като питейният язовир за град Брезник и част от населените места в общината, и “Брезнишки извор”. С трета ниска степен на потенциална опасност пък са класифицирани язовирите “Завала”, “Брезник” и “Кошарево”. Прочетете още по темата в публикацията: Три язовира в Брезнишко са с първа висока степен на потенциална опасност.

Един от 29-те язовира в област Перник, който все още не е класифициран е язовир Конска в община Брезник. При този язовир се изпълнява реконструкция и все още не е издаден паспорт за съоръжението. Причината за неиздаването му е, че в резултат на реконструкцията са изменени характеристиките и основните параметри, на базата на които се разработва актуализиран авариен план. Процесът по класификация ще се извърши след представяне на изискуемите документи, който вероятно ще бъде в началото на 2021 година, поясни началникът на Регионален отдел „Западна Централна България“ в Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ Иван Сяров.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...