Пожарникарите в област Перник ще съставят актове, ако констатират нарушения в храмове, манастири, социални домове и други места с обществено значение

Служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник предприеха специални мерки за безопасност. В дните преди празниците пожарникарите проверяват църкви, манастири, болнични заведения, старчески и социални домове, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция МВР-Перник.

Внимание в тазгодишните проверки е обърнато на наличието на уреди за първоначално пожарогасене, наличието на условия за успешна евакуация, състоянието на отоплителните съоръжения и електрическите инсталации. Дадени са указания за извършване на инструктажи на персонала и служителите на съответните обекти. Всички църковни служители, които ще участват в отслужването на празничните литургии са инструктирани за действията, които трябва да предприемат при пожар.

Най-честите нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност са свързани с неизправни електрически инсталации, неправилно монтирани отоплителни уреди, нестандартни и подсилени електрически предпазители, неизправни евакуационни осветителни тела, недостатъчен брой противопожарни уреди, складирани материали по пътищата за евакуация и други.

Пожарникарите ще издават писмени разпореждания и протоколи от проверките. За констатирани нарушения ще съставят актове за установяване на административно нарушение. Ще изпращат  уведомителни и разпоредителни писма до съответните ръководители и органите за местно управление.

Специални мерки за противопожарна безопасност трябва да се вземат и когато в дома има коледно дърво и декоративни светлини. Огнеборците препоръчват елхата да се съхранява далеч от източници на топлина, особено ако е украсена със светещи лампички. Топлината изсушава дървото, което го прави лесно запалимо. Декоративните светлини също могат да бъдат опасни и за това никога не бива да се оставят включени, когато напускате дома или лягате да спите. Проверете дали лампичките не са в опасна близост до запалителни предмети. Важно е да се съобрази и с натоварването на контактите. Това се отнася и до декоративните светлини, поставени на открито. Те лесно могат да се увредят от климатичните условия и да станат опасни.

При възникване на пожари и запалвания, да се подават сигнали на телефон 112.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...