Полицията и други институции в област Перник тръгват на хайки за нарушения по празниците

Полицията с мерки за безопасност и сигурност по време на предстоящите празници Коледа и Нова година. Специален акцент ще бъде поставен върху спазването на противоепидемичните мерки, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция МВР-Перник.

Преди и по време на празниците, екипи от полицията и служители на Регионална здравна инспекция ще следят за спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването. В търговските вериги и пазари, хранителните комплекси, църкви, храмове и манастири освен за правилно носене на маски, екипите ще наблюдават и за отстоянието между хората, включително и отвън. За неспазващите мерките ще се предприемат превантивно-административни мерки по Закона за МВР, а при констатиране на нарушения и административно-наказателни. Ще продължи и контрола за спазване на задължителната карантина.

В периода от 23 декември до 3 януари 2021 година ще бъдат извършени множество проверки на търговски обекти, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с представители на Областна дирекция по безопасност на храните, Регионална здравна инспекция, Комисия за защита на потребителите и Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник. Специално внимание ще бъде отделено за противодействие на престъпления и нарушения, свързани със съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол, тютюневи изделия, контрол на качеството на храните и напитките, предлагани на пазара.

Тъй като предстоящите празнични дни дават възможност за продължително пребиваване извън дома, съветът на полицията е, когато напускате жилищата си за по-дълго време, да не съобщавате това на широк кръг от хора, но все пак да информирате за това най-близките си съседи, които да наблюдават дома ви. Избягвайте да държите големи суми пари или скъпи вещи в дома си. Малките по обем, но с висока стойност, предмети дават възможност на крадците безпрепятствено и незабележимо да се отдалечат от местопроизшествието. При напускане на дома си, не забравяйте да заключите и входната врата.

През празниците Коледа и Нова година се увеличават и предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия. Причините – употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване. Към тях се прибавят и зимните условия по пътищата  и влошаването на времето. В навечерието на празниците традиционно се осъществят предимно семейни пътувания. На 23, 24, 28 и 31 декември и 3 януари на територията на областта ще бъде създадена организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи за организиране и подпомагане на трафика на вход – изходите на населените места и по основните пътни артерии за недопускане на колони.

По време на всички почивни и празнични дни дейността ще бъде насочена основно към контрол на скоростните режими, недопускане на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол или упойващи вещества и техните аналози, както и от неправоспособни водачи. Ще бъдат проведени специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност“ с акцент и върху малките населени места.

Пътните полицаи припомнят основните рискови фактори: нестабилност на автомобила заради намалено сцепление на гумите с настилката при заледяване, снеговалеж, поледица, дъжд, изнасяне на кал върху платното; намалена видимост от мъгла, съчетано с неумение да се шофира при зимни условия; подценяване на необходимата техническа подготовка на автомобила за зимния сезон, движение с износени и неподходящи за сезона гуми, неизправни спирачки, светлини, светлоотразителна сигнализация, чистачки, устройства за измиване на предното и подгряване на задното стъкло и в резултат – лоша видимост за водача; липса на вериги за сняг;  интензивно движение на автомобили и пешеходци вечер и при сумрак в недостатъчно осветени населени места и край тях.

Празничното настроение може да провокира склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние. Нетрезвото състояние на шофьори и пешеходци  в празничните нощи е основна причина за поредица злополуки с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците. Сигнали за извършени или извършващи се престъпления, нарушения на обществения ред или други инциденти, могат да бъдат подавани денонощно на телефон 112.

Виж също...

Loading...