Над 180 хиляди безплатни винетки за хора с увреждания изтичат в първите месеци на 2021 година

В първите четири месеца на 2021 година изтича валидността на 181 756 електронни винетки, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност. Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 конски сили, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Повече от половината безплатни винетки изтичат през януари 2021 година – 119 814. Общо 227 725 са е-винетките, предоставени през 2020 година на хора с увреждания. Те са за над 22 милиона лева и са за сметка на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Проверка за срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ www.api.bg и на сайта www.bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg. Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им.

Хората, които имат право на безплатна винетка, трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, например, безплатната е-винетка не следва автомобила. В този случай правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми Агенция „Пътна инфраструктура“, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

При затруднения и нужда от консултация желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез Агенцията за социално подпомагане могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на телефон 0700 10 876 или в писмен вид на електронна поща info@bgtoll.bg.

Виж също...

Loading...