Карти от Брезнишко и Трънско от времето на Царство България могат да се видят безплатно онлайн

Карта на Царство България, отпечатана във Виена с отразена границата на Санстефанска България, карта на названията на картофите в българския език с 14 различни имена като барабой, влашки боб, диваци, комбари, патати и така нататък. Това са само част от материалите, които могат да се видят в Геокартфонда към Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В него са събрани на едно място данни от няколковековната геодезическа и картографска история на България, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Геокартфондът съдържа контактни копия от аерофотозаснемания на местности в Брезник и Трън, общи/генерални и дворищни регулации и регулационни планове на населени места към двете общини, архивни планове на земеделски земи, геодезическите мрежи с местно предназначение на някои селища, както и други интересни документи от миналия век.

Запазените материали и данни могат да се видят на място в „Геокартфонд“ към Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Част от тях са качени и в уеб приложението на Агенцията по геодезия, картография и кадастър – https://gkf.cadastre.bg, както и в Кадастрално-административната информационна система на агенцията.

Снимка: Министерство на регионалното развитие и благоустройството – пресцентър

Виж също...

Loading...