На Богоявление в Брезник ще се проведе ритуално изваждане на кръста от купел, вместо от реката

Традицията за изваждане на Богоявленския кръст в град Брезник няма да бъде прекъсната, но ще се проведе по различен от традиционния начин. Ритуално изваждане на светия кръст ще бъде направено в двора на храм “Свети Георги Победоносец”, съобщи за читателите на Zapadno.com отец Михаил.

По традиция Богоявленският кръст се спасява от реката в град Брезник, но тази година пандемията от коронавируса COVID-19 и мерките, свързани с нея ще окажат влияние на начина на провеждането на ритуала. С цел спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени от здравните власти, светият кръст ще бъде ритуално изваден от купел (голям съд). Желаещите да се включват в изваждането на кръста трябва предварително да се запишат в храм “Свети Георги Победоносец” или да свържат с отец Михаил.

Ден преди Богоявление, на 5 януари, в храма ще бъде отслужена света литургия, която ще започне в 9:30 часа. След службата ще бъде направен велик водосвет. На 6 януари, когато се отбелязва Богоявление, ще бъде отслужена празнична литургия от 9:30 часа. След литургията ще се извърши празничен водосвет във фиалата на светата обител (в двора на храма) с изваждането на светия кръст от купела, поясни отец Михаил.

Всички присъстващи на ритуала трябва да спазват физическо разстояние един от друг и да са със защитни предпазни средства на лицата.

Виж също...

Loading...