До сурвакарите в Брезнишко: Забраната за местните сурвакарски празници остава, обичаят ще се провежда в пернишките села

Забраната за провеждане на местните сурвакарски празници в селата на територията на Брезнишко остава, уточни за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

Множество запитвания бяха отправени до Zapadno.com от сурвакари към сурвакарски групи на брезнишки села. Хората се интересуват дали на 13 януари ще може да се проведат местните сурвакарски празници. Причината е, че тази сутрин главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев обяви, че сурвакарската традиция по селата ще може да се проведе, но при определени противоепидемични мерки. Информацията беше потвърдена от правителствената информационна служба. Това се случи след разговори между кметове от територията на община Перник. Преди около час от пресцентъра на Община Перник потвърдиха, че местните сурвакарски празници в селата в пернишките села щр могат да се проведат.

Тук е важно да се отбележи, че този консенсус засяга селата в община Перник, а не в община Брезник. Заместник-кметът Мария Добревска поясни, че в общинската администрация не са провеждани разговори за отмяна забраната за провеждане на местните сурвакарски празници. Ако все пак има нова информация по темата, то тя ще бъде оповестена.

По-рано днес Zapadno.com информира за недоволство в Брезнишко и сурвакари по селата, които въстанаха срещу забраната за местните сурвакарски празници.

Виж също...

Loading...